Cercador
La cultura, la política i l'enciclopedisme castellans vists de terres valencianes ençà
Un relat de: Lluis Barberà i GuillemI, arrumbant la política tradicional espanyola, especialment, la de la gran Corona d’Aragó, entronitzaven el centralisme i l’uniformisme francés, lo que preparà la total pèrdua de l’imperi colonial i matava, al propi temps, les característiques de les regions, les que, precisament, acabaven de salvar Espanya del seu derrocament en maig i juny de l’any huit [= 1808]” (pp. 23-24). És a dir, que la visió patriarcal de la vida tractà d’introduir-se en els territoris catalanoparlants i en Aragó mitjançant la influència de la cultura francesa (patriarcal com també la castellana). I, més encara: s’adopta com a futura per a quan el rei Ferran VII tornarà a lo que, després, serà, jurídica-ment, l’Estat espanyol. Afegirem que, de manera explícita, ve a dir que la política castellana (i la francesa, lloades pels il·lustrats i pels enciclopedistes dels segles XVIII i XIX) no es corresponia amb la dels valencians (ni, de rebot, amb la dels catalano-parlants).
Això explica que, en acabant, plasme “Com diem, amb els quefers, primer, de la lluita epopeica; i, més tard, ja deixats arrere aquells angoixosos anys, amb les bregues dels blancs i dels negres, en la nostra regió, com en les altres bandes, desaparegueren les manifestacions culturals populars, deixant a banda les efímeres d’auques, col·loquis i romanç de cego, aquests, ja en castellà. No hi havia temps més que per a cantar el sí senyor pels carrers; i himnes, per les muntanyes, i envestir-se i esgarrar-se uns a altres en fulles i papers, com si foren de races diferents.
Uns, tot lo que tenia sabor ranci, ho miraven amb odi. Els altres, tot lo que no era de son credo, ho detestaven. Ja havia quedat en oblit lo purament nostre” (p. 24). Aquestes paraules podem enllaçar-les, àdhuc, amb la realitat que, cap al 2024, això és, quasi un segle després d’escriure-les el folklorista Francesc Martínez i Martínez, hi havia en el País Valencià (però amb dues comarques històricament i culturalment castellanes que no estaven vinculades amb el Regne de València abans del segon terç del segle XIX), en Catalunya i en les Illes Balears.
Per exemple, en la major tendència a traduir a la llengua catalana obres en altres llengües, abans que difondre’n les que, originàriament, s’havien escrit en català. O, com ara, la d’interessar-se (al meu coneixement, com una mena d’exotisme) per religions i per cultures forasteres o d’altres terres i, alhora, no promoure tant lo ca-solà. Això comporta un desarrelament entre les persones que no es senten, culturalment, de la terra on viuen i, igualment, una política castellanista i patriarcal per part de partits, d’associacions, de sindicats, d’entitats culturals, etc. que es qualifiquen d’esquerres, de progressistes, transversals,… La resta, una important majoria, encara tocava els peus en terra i preferia, com em deia Pere Riutort, per telèfon, el 20 d’agost del 2020, un empelt (“Aquest amor a la terra va unit. La Pàtria és la terra; la Nació és la terra on s’ha nascut o el lloc on un s’ha empeltat. M’agrada molt el verb ‘empeltar’“).
Per això, addueix que “Ningú feia cas de lo popular. Lo tradicional es mirava amb menyspreu. Transcorre mig segle XIX, el de les salvatjades, que alguns apel·len de les llums” (p. 25), fins que, durant el segon terç del segle XIX, sorgeix un moviment que, principalment, en la segona meitat d’eixa centúria, promourà el sentiment esmen-tat: la Renaixença.
Finalment, diré que, en el 2023, una dona de quasi huitanta anys em demanà a què atribuïa jo l’expansió del matxisme i de la situació de la dona en aquells anys de “progrés” del segle XXI. Sense embuts, li responguí que la cultura castellana i la seua penetració en les terres catalanoparlants hi tenia molt a veure. Molt. I que molts dels comentaris referents a dones nascudes abans de 1920 donaven consistència a lo que li havia dit.
Comentaris
-
Gràcies, a l'Associació de Relataires[Ofensiu]Lluis Barberà i Guillem | 21-01-2024 | Valoració: 8
Gràcies pels vostres comentaris.
Des del telèfon mòbil, s''han inserit quatre comentaris iguals i al mateix temps, quan només en volia plasmar-ne u.
Avant les atxes.
Una forta abraçada. -
Bn dia[Ofensiu]Relataires.Validadores | 21-01-2024
Bon dia, Lluís.
El relat el pots tornar a enviar amb el títol canviat, i quan estigui publicat pots esborrar aquest en el teu perfil, a la llista dels teus relats, clicant la tecla "Eliminar".
Canvies el títol i fas una revisió per si cal canviar alguna cosa més, i llestos!
Qualsevol dubte, en el fòrum de la pàgina te'l resol qualsevol relataire, o nosaltres mateixos.
Bona navegació!
Associació de relataires en Català -
Sobre el títol [Ofensiu]Lluis Barberà i Guillem | 21-01-2024
Cal llegir-lo "... de terres valencianes estant".
-
Sobre el títol [Ofensiu]Lluis Barberà i Guillem | 21-01-2024
Cal llegir-lo "... de terres valencianes estant".
-
Sobre el títol [Ofensiu]Lluis Barberà i Guillem | 21-01-2024
Cal llegir-lo "... de terres valencianes estant".
-
Sobre el títol [Ofensiu]Lluis Barberà i Guillem | 21-01-2024
Cal llegir-lo "... de terres valencianes estant".
l´Autor
Últims relats de l'autor
- Mares que deixen empremta i bon flaire en l'ambient i en l'esdevenidor
- La llengua materna, la maternitat i l'educació matriarcal
- Dones amb espenta, fortes i molt obertes
- Dones que marquen la pauta, en nexe amb la mare i molt obertes
- Velles i dones que salven, que marquen la pauta, que donen suport i molt obertes
- Dones que fan de consellers, que toquen els peus en terra i molt obertes
- Dones que marquen la pauta, àgils, que salven i molt obertes
- Mares i ancianes que aplanen el camí a les jóvens, que fan costat i molt obertes
- Xiquets i xiques jóvens salvats per dones eixerides i molt obertes
- "La terra sempre tira", el sentiment de pertinença i empelts matriarcals
- El sentiment de pertinença a la terra, els llauradors i la Mare Terra
- "Besant i abraçant la seua mareta", la maternitat en les cultures matriarcals
- Dones eixerides, creatives, realistes i molt obertes
- Dones eixerides, diligents, creatives i molt obertes
- La llengua, la cultura, el futur i el sentiment de pertinença a la terra