Greus faltes ortogràfiques i gramaticals desconcertants!

Un relat de: Ferran de Montagut

Es per a tu amic desconegut que et fiques en els contes, en els relats, en els poemes i que no constes com a relataria, almenys jo mai a cap lloc t'he trobat, no es que et vulgui criticar, tot al contrari jo escric veritats i tu quant les llegeixes en elles apart de trobar els meus relats fabulosos i amb molt de sentit, també en ells i trobes un munt i greus faltes ortogràfiques i gramaticals desconcertants, be prou que em dius que posi un corrector, ja li tinc? Però de segur que ell deu saber molt menys que jo! Ell es un corrector de l'era moderna, jo soc del temps Franquista i clar es suposar que nosaltres aleshores no podíem, ni tant sols parlar em Català, i d'escriure? Quin disbarat, això ni somniar, eren potser quatre els privilegiats que ho feien de amagat i amb molt de compta dons si algú et descobria a la garjola de cap! Oi que m'entens? Amic "DOZOMITETSO" si no fes jo faltes ortogràfiques ni gramaticals, els meus escrits no serien gens interessants. Oi que dic veritat?
Vosaltres sou joves i d'això? Poc o gens enteneu, vàreu néixer massa tard, no ho podeu entendre, avui si que en les escoles tenen el goig d'aprendre a llegir i escriure be nostra llengua, dons crec que aquí es assignatura obligada! Oh! Quin goig poder haver nascut en aqueixos temps tant moderns, els d'avui sols sabeu escriure be el la nostre llengua el Català, però... Ignoreu un munt de coses del nostre bonic passat que no heu viscut. No heu vist l'home del carretó del gel, ni el drapaire, que escridassava mentre tocava un ferro vell a manera de campana i deia el drapaire, teniu quelcom per llençar? Jo os ho compro, apa dones baixeu, aquest tipus comprava des de diaris vells com revistes draps i tota mena d'estris, hi amb una romana que era una mena de balança que potser mes dels que aquí relatant esteu, d'ella res en sabeu. L'home ho passava i segons el pes a la mestressa de la casa li donava un cèntim dos i si molt hi havia una pesseta que allò ja era molt. Tampoc heu vist un dinar de casament excel·lent sens faltar hi res aperitius a base de tot el que un es pugui imaginar, desprès el primer plat, un segon de carn i un tercer de marisc o peix postres vins i xampanys de les marques millors del marcat, desprès un bon tall de gelat i per acabar un enorme pastis nupcial de dos o tres pisos tant se val, cafès i licors i ball, i tot això per sols quatre duros, preu avall, preu amunt entre les setanta i cinc pessetes per cap, i en un dels millors restaurants de la nostre ciutat de Barcelona.
D'això jo en conservo proves, si voleu hi os fa gràcia, dins del ordinador en tinc un munt de fulletons d'aquella bonica època. Amb menys pol·lució, i menys estrangers, aleshores tot era com una gran família, arreu es coneixia tothom, jo he conegut el telèfon amb centraleta per demanar un abonat havies de demanar que et poses a aquell numero desitjat i esperar, si volies trucar una conferencia a diferents capitals del estat havies d'anar al locutori i des d'allí en unes cabines quant l'altre et contestava podíeu parlar. A Barcelona a la gran ciutat recordo jo que a "Canaletas" un bar molt important del cap de munt de les rambles si volies pixar, o trucar baixaves als lavabos allà hi havia una dona amb claus per obrir un reservat per fer tu les teves necessitats, i si volies trucar ella et veia una espècie de fixa la col·locaves en el telèfon i aleshores des de allí ja podies trucar a qui volgueres en directa, sens passar per la central dons Barcelona ja era una gran ciutat quelcom mes modernitzada i tenia ja els aparells amb marcador. Hi quant havies acabat de fer les teves necessitats la dona estenen la ma, tu ja sabies que una propina li havies de donar. Ella molt educadament et deia senyor moltes gràcies i seguidament entrava dins la cabina a netejar-la.
Jo també he vist el taxis amb cadires dues a part del seien normal si anàveu cinc primer seien els del d'arrera i desprès s'obrien les cadires dues i en elles seien dos mes. També he vist el taxis amb un escalo, per poder entrar hi molt millor, amb llenya o carbó com a locomoció. En un dels costats portaven una caldera que cremava i treia fum cap dalt quant s'acabava paraven i del maleter treien o be llenya o carbó i carregaven de nou la caldera que feia funcionar el motor, això jo ho he vist aplicat en els taxis i camions. Hi sols soc nat del quanta desprès de la guerra. Recordo en la meva primera joventut que amb un duro o sia cinc pessetes et podies donar el luxe de anar des de Barcelona a la costa a passejar, passaves de voleio tot el sant dia anant aquí i allà i també a dinar dues persones i el taxista i tota aquesta disbauxa sols et costava unes quatre pessetes encara et sobrava una per gastar amb tabac i d'ella encara et sobrava quelcom, allò si que era felicitat. Hi no sabia escriure el meu idioma el Català, dons allò era per aquells anys meus de jove quasi pecat, com dit si algú mes gran o feia, vull dir l'estudiava era de amagat.
Hi aquí acabo amics relataries que em llegiu i em trobeu això i allò i un munt de faltes ortogràfiques i gramaticals, es molt natural que això passi, ni han d'altres que no saben pintar o pintant quatre quadres dels que avui en dues abstractes guanyen mols €uros i tot sens saber pintar, els que en saben una mica i pintem com abans nosaltres ens moriríem de fam. Es una mala comparació, però em ella vull dir-vos que a mi ja ha aquesta edat no em vull aprendre d'estudiar ja el Català, mentre existeixin correctors en les editorials, si jo algun jorn algun llibre de relats meus puc arribar a publicar espero que surti a la llum sens cap mena de falta ni gramatical ni ortogràfica. Però això ja es somniar massa. Mireu en la web de relatsencatala.com, en tinc poc mes de quatre-cents quatre i encara a casa per enviar si els envies tots potser passarien de tres mil, entre els esborralls que tinc encara per passar en net i els nous que faig, ja os ho podeu imaginar, en tinc ara seixanta cinc d'anys i vaig començar a escriure amb sols deu anys, només heu de fer càlculs, quant vivia en el Maresme tenia una noia coneguda mestre de Català que de tant en tant quant ella podia algun em corregia, aquí on soc ara estic quasi aïllat, pocs del poble en conec i els pocs saben menys que jo!

Ha sigut un relat per en Ferran de Montagut, escrit avui 10 d'Abril del 2005, en el meu estudi el del "MAS EL SOL SOLET" en la comarca de "L'ALTA-GARROTXA" Pirineus de (Girona) Catalunya!
E-Mail: el_primer_creador_de_somnis@msn.com etc.
Notes: Aquest relat es dedicat en especial a DOZOMITETSO, Donablanca, Thalassa, Anoia i molts altres companys de relatsencatala.com que en ella com jo col·laboren, no en conec a ningú, mes... Algun jorn m'agradaria tenir alguna bona xerrada amb algú d'ells o de qualsevol altre, aprofito per donar salutacions al amic Xavier Valeri l'únic que conec per ser veí quasi propà de casa on visc.


Comentaris

  • no hi ha que confondre ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 16-04-2005

    emprar els modismes propis de cada lloc, com faig jo amb el mallorquí a fer greus faltes gramaticals, jo només tenc a l'abats el corrector de Word, però així i tot encara que sé que a vegades faig alguna falta procur fer-ho lo millor possible sense dir, escric així perquè em passa pels collons.

  • jo també som de l'època franquista[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 16-04-2005

    mai he estudiat català i procur no fer faltes, crec que és una manca de respecta cap a la nostra llengua, segurament quan escrius castellà no en fas ni una, com jo, i vas alerta a fer-ne, trob que tot això són excuses de mal pagador, no seran millors els teus escrits perquè escriguis com xerres, tot lo contrari. Si estimam la llengua l'hem de dignificar, no tirar-li terra damunt.

  • Per a DOTZOMITETSO[Ofensiu]
    Ferran de Montagut | 12-04-2005

    Escriu-me sens caaaap mena de por al meu e-mail i en ell t'explicare s'on soc i qui en realitat soc una salutació el torracollons de les enormes faltes ortogràfiques i gramaticals el amic de tothom en Ferran de Montagut

  • DOZOMITETSO | 12-04-2005 | Valoració: 10

    No se per on començar;
    D'entrada em trec el barret per aquesta declaració de principis tan ben argumentada.
    De mi, dir-te que de moment vaig llegint relataires i encara no he publicat res, si vols quan ho faci t'ho faré saber.
    Espero que vagis publicant tots els relats que tens escrits, per a mi serà un plaer llegir-los, ja que com t'he dit en els comentaris m'agrada molt la sinceritat i claredat dels teus escrits; són naturals, sense conservants ni colorants.
    No voldria que t'ofenguesis pels comentaris sobre les faltes, tan sols són una apreciació personal. Jo t'ho deia perqué crec que en alguns casos si no hi fossin donarien més qualitat al relat, ja què a vegades costa entendre la frase a la primera.
    Però després de la teva argumentació res a dir.
    Ah i evidentment jo també en faig.
    Bé, a la espera del teu següent relat et saluda,
    Dozomitetso.

    (d'on ets del Maresme?)

l´Autor

Foto de perfil de Ferran de Montagut

Ferran de Montagut

742 Relats

282 Comentaris

887919 Lectures

Valoració de l'autor: 9.56

Biografia:
Home ben conservat, nascut en una diguem família de la posguerra de la clase mitja, jo vaig cursar el meus primers estudis en el col·legi de LA SALLE, de la població de Premià de Mar (BCN) fill de poetes i concertistes de piano, mai he publicat res, quant dic que no he publicat res vull dir que mai he fet cap llibre, potser no he tingut l'ocasió o no l'he buscat, escric des de l'edat de quinze anys, ja se que faig milers de faltes ortogràfiques, però en el meu temps ningú ens ensenyava a escriure be nostre llengua. Hi avui en dia ja no en tinc cap gana d'aprendre be a escriure, ja hi han correctors en les Editorials per aqueixos casos, amb tal de que os agradi la meva manera d'escriure vull dir el poema novel·la ho el relat, ja em dono per satisfet. Havia publicat poemes i relats i receptes de cuina tant mateix novel·les per a capítols, en un diari d'Argentina en la ciutat de Chascomús en el diari es diu EL IMPARCIAL, i avui encara en tinc, també a la ciutat de Jalpán a Mèxic hi en el diari cultural "SIERRA GORDA" que sols surt els diumenges o festius. Aqui a Catalunya faig critiques en elgun diari de tant en tant. No crec que sia dolent dir que pinto des de l'edat de vuit anys, havent guanyat amb la pintura alguns premis, aquí soc des de fa molt i molt anys fotograf artistic del que tant de la pintura com de les fotos faig exposicions sovint, m'agrada fer treballs manuals, m'encanta cuinar, fer una bona cuina, escric receptes de cuina amb fotografies, es llástima que en aquesta web no les posin dons seria una gran cosa de mes a mes, un apartat de de cuina amb fotos. He guanyat varis premis de receptes de cuina en la web de http:www.joescric.com/ i en alguna emisora de radio local em reciten els meus poemes hi en algunas m'escenifiquen elguns del meus contes. Des de molt jove que em vaig dedicar a l'hosteleria, soc nat un 12 de Gener del 1940; Capricorni per mes dades i m'agrada tot el que faig, en l'actualitat soc divorciat tinc dos nois i una nena casada feliçment, d'ella tinc dos nets nen i nena el meu primer net es diu Nil i sols te tres anys que complirà el 1 d'Octubre 2005, la nena es diu Paula es molt maca com la seva mare la meva estimada filla, es una preciositat, jo des de ja fa uns anys visc en solitari en aquesta preciosa vall dels Pirineus de (Girona) en una casa a quatre vents de nom el "MAS EL SOL SOLET" En ella ens reunim per Nadal el 26 , tots cada any des de en fa molts anys el dia de Sant Esteva per a dinar en família. Aquesta foto que mostro soc jo, d'arrera hi ha una nevada tal com ha de ser, pel lloc que visc. Be dons ara ja sabeu quelcom mes de mi! Una cordial salutació a tots i totes els que em llegiu,
del Ferran de Montagut que es el meu spdònim, ja que en realitat de la vida el meu nom i llinatjes es Ferran Mujal i Naspleda, obstant... (Ferran de Montagut diu que la seva frase inventada per ell es la següent... TAN EN LA CARRETERA COM EN LA VIDA PER MES QUE CORRIS MAI ARRIVES A SER EL PRIMER!)