EL LLIBRE DIGITAL

Un relat de: salvadorclotas

EL LLIBRE ELECTRÒNIC


Una de les tantes novetats tecnològiques recents és el l'anomenat llibre electrònic, un aparell portàtil aproximadament de la mida d'un llibre de butxaca que consta d'una pantalla en la que van sortint les pàgines d'un llibre determinat. Vull aclarir primer que sóc totalment ignorant del funcionament i utilitats d'aquest invent.

Com i en què ens pot afectar el llibre electrònic? Crec que en diverses coses.

Per exemple, quan en una llibreria ens submergim triant i remenant llibres i llibres que d'alguna manera ens atreuen, els fullegem, fem la lectura d'algun trosset i en llegim el revers per verure de què va. En fullegem un, dos, tres, quatre o els que suguin fins que trobem el que ens vagi prou bé. Això és més o menys el que fa molta gent. Ara, amb el llibre electrònic això ja no ho podrem fer. Com podrem triar si no podem fullejar? Potser a la llibreria, si encara se'n podrà dir llibreria, tindran un catàleg on triar i també, amb una mica de sort, hi haurà un resum del llibre, si encara en podrem dir llibre i després direm al llibreter, si encara se'n podrà dir llibreter, "Miri, em carregui el llibre 350 si us palu".

Una altra cosa són els punts de llibre, objectes a vegades obres d'art que ja han esdevingut peces de col·leccionisme. No ho he provat però crec que difícilment podrà conviure i ser útil un punt d'aquests per a un llibre electrònic. Seria una llàstima que aquest invent fos la fi del punt i acabés guardat en un àlbum de col·lecció per al final caure en l'oblit. I els qui fan un doblec, com a punt, a la darrera pàgina llegida, com ho podran fer ara això? Crec que seria inútil intentar doblegar una pàgina de llibre electrònic.

Oh! Sant Jordi. Parades i parades amb pilons de llibres i llibres de tota mena. Com pot canviar en el futur? Seran piles de títols de llibres sense llibres? Hi haurà el "llibreter" que voltat de fils i endolls ens carregarà el llibre que hem triat sense poder-lo fullejar, cosa que és l'encant d'aquesta festa? Si així fos, la diada del nostre Sant Jordi perdrà tota l'essència i alegria. Dades i arxius no es poden fullejar.

Un altre tema és si quan aquest invent entri en la dinàmica del consum llegirem més. A veure, ara per ara un llibre electrònic és car, doncs en pagues la novetat. Ara bé, com passa amb tots aquests aparells, arriba un moment que comencen a baixar de preu i es fan més assequibles que necessaris. Quan arribi aquest moment és quan ens podrem fer aquesta pregunta. Si es compra només perquè és novetat i fa gràcia però no es té l'hàbit de llegir, aquest aparell acabarà en un racó d'algun calaix. En el cas de persones acostumades a la lectura no crec que amb l'entrada del llibre electrònic llegeixin més. Potser els serà pràctic en cas de viatge per a tenir-hi entrats uns quants llibres. Per tant, penso que llegirem igual que ara.

A mi particularment aquest invent em trauria un plaer molt agradable, agafar un llibre nou i flairar entre les seves pàgines, una olor penetrant que em fa submergir en el seu interior, com si i llibre i jo ens fonéssim en una sola peça. Em sabria molt greu que aquest bon moment s'acabés. La veritat és que no m'imagino flairant la sense olor de la pantalla d'un llibre electrònic.

En fi. El llibre electrònic com a eina de lectura benvingut sigui, però que no em treguin el plaer d'olorar les pàgines d'un llibre de veritat i de la seva lectura.

Salvador Clotas

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

salvadorclotas

2 Relats

3 Comentaris

1278 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00