Des del pont de pedra!

Un relat de: Ferran de Montagut

Treta del diari d'un soldat, que va estar en la batalla del Ebre en el 1936.
******************
Diu així:
Al mirar-lo tant bell! Es construït pedra a pedra hi ha ma esta polit.
Amb la meva convalescència i passejant-me per d'amunt d'ell admiro tanta vista, que poc hi ha millor que ell.
La frondositat dels camps; la fresa de l'aigua clara; tantes flors i colorits; las pedres de calç blanca. En els boscos, els remats d'ovelles amb el pastor amb una ovella petita a la ma i el gos pastor que no les deixa. I la blavor del cel, i la frescor de la ribera, tot el que m'envolta es amor i no trets i mals sons, Aquí jo recupero la meva salut sencera.
Gràcies al atent metge, mercès a la dolça infermera; tot això des de dalt del pont ho recordo hi ho recordo a las voreres de la ribera.
***********************
Que jo patia una dolença, i jo estava mortificat, sacrificava ma vida i paciència i vaig tenir de ser hospitalitzat. Em visitava el senyor metge en el meu llit, em curava la infermera, amb santa paciència, les ferides que jo tenia en el meu pit, ho feia amb cura, tenia consciència.
Al passejar pel pont de pedra, penso i penso, amb el meu atent metge, hi amb l'amable infermera, que jo a ells dos els i dec la meva vida entera.
Al curar als seus malalts, era considerada la infermera, com si ella sentis aquell intens dolor dins d'ella, com les ferides de metralla que curava amb delicadesa ella.
Ja s'acaba la meva convalescència, i de poder passejar per d'amunt del pont de pedra, i de poder mirar aquella bonica vista, i d'escoltar la fresa de l'aigua clara.
Tant si vull com si no vull, haig de tornar a la guerra! Al front del Ebre, hi a ma mare enviar vena...
Per a defensar a aquella terra, terra que es la mateixa terra. Hi els que allí tenen de donar ses vides, per a ses mares, ja mai mes enviares venes.
A ses meres els cors ferits. Els cors oberts per la metralla, que no els pot curar, l'atent metge; que no pot embenar-los l'amable infermera.
Cada dia escriure una carta, si no en la trinxera, en la tenda de campanya; si no puc una carta sols una targeta, i si no en la tenda de campanya a fora a cos descobert.
Els meus pares cada dia esperen ansiosos al carter, per si els hi arriba la meva carta amb mes lletres; si un jorn li falten ja estan patint, pel seu cor un dia sens venes.
La meva mare em va dir: Escriu fill meu el que puguis, al acomiadar-me.- Si pot ser que sia cada dia.- Dons el meu cor estarà ferit sens tes cartes, sens tes lletres; les teves lletres fill meu pel meu cor, seran com venes. El meu pare també sentia la ferida del seu cor que li deia... Envia, envia lletres, que almenys embolicaran a mi el meu cor con venes.
**********************
Per fi la guerra ha acabat, i la intensa feina, del metge i la infermera entre ferits i morts el camp a quedat sembrat, en la terra es tot de la mateixa terra. Els que podem tornar a casa... Pels que no poden tornar a ella, molts precs. Els que quedem a nostres pares els i podem treure les venes. Dels que no han tornat, per ells sempre tindran venes i gases, per embolicar ferides i penes. Encara que per aqueixos cors ferits no hi han gases ni venes; del amor del metge sols consol.
Jo algun jorn tornaré a visitar el pont de pedra, hi ha admirar tanta bellesa hi ha olorar els perfums del florit prat, i gaudir dels frescor de la ribera.
On un dia jo mirava els xais i ovelles del remat. Algun jorn de ma vida quasi tenia desenganys, però aquí amb la meva convalescència, aquí vaig recuperar la meva salut sencera.
Mentre jo tingui enteniment, recordaré l'estimació de la amable infermera; recordaré a aquell simpàtic i afable metge; encara que no sia jo des de dalt del pont de pedra!

Com he dit es tret tot del diari d'un soldat que va combatre en el front de la batalla del Ebre, en la guerra del 1936, jo algunes coses sols he arreglat, però el text es íntegre, no he posat ni e tret res. Sols no dic qui es aquest soldat, sols diré que es una persona de la "L'ALTA-GARROTXA".
Es un relat del Ferran de Montagut escrit avui 28 de Febrer del 2005, en el meu estudi el del "MAS EL SOL SOLET" en la Comarca de "L'ALTA-GARROTXA" Pirineus de (Girona) Catalunya! E-Mail: nou_mon@hotmail.com juandemontagut@latinmail.com etc.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Ferran de Montagut

Ferran de Montagut

742 Relats

282 Comentaris

887909 Lectures

Valoració de l'autor: 9.56

Biografia:
Home ben conservat, nascut en una diguem família de la posguerra de la clase mitja, jo vaig cursar el meus primers estudis en el col·legi de LA SALLE, de la població de Premià de Mar (BCN) fill de poetes i concertistes de piano, mai he publicat res, quant dic que no he publicat res vull dir que mai he fet cap llibre, potser no he tingut l'ocasió o no l'he buscat, escric des de l'edat de quinze anys, ja se que faig milers de faltes ortogràfiques, però en el meu temps ningú ens ensenyava a escriure be nostre llengua. Hi avui en dia ja no en tinc cap gana d'aprendre be a escriure, ja hi han correctors en les Editorials per aqueixos casos, amb tal de que os agradi la meva manera d'escriure vull dir el poema novel·la ho el relat, ja em dono per satisfet. Havia publicat poemes i relats i receptes de cuina tant mateix novel·les per a capítols, en un diari d'Argentina en la ciutat de Chascomús en el diari es diu EL IMPARCIAL, i avui encara en tinc, també a la ciutat de Jalpán a Mèxic hi en el diari cultural "SIERRA GORDA" que sols surt els diumenges o festius. Aqui a Catalunya faig critiques en elgun diari de tant en tant. No crec que sia dolent dir que pinto des de l'edat de vuit anys, havent guanyat amb la pintura alguns premis, aquí soc des de fa molt i molt anys fotograf artistic del que tant de la pintura com de les fotos faig exposicions sovint, m'agrada fer treballs manuals, m'encanta cuinar, fer una bona cuina, escric receptes de cuina amb fotografies, es llástima que en aquesta web no les posin dons seria una gran cosa de mes a mes, un apartat de de cuina amb fotos. He guanyat varis premis de receptes de cuina en la web de http:www.joescric.com/ i en alguna emisora de radio local em reciten els meus poemes hi en algunas m'escenifiquen elguns del meus contes. Des de molt jove que em vaig dedicar a l'hosteleria, soc nat un 12 de Gener del 1940; Capricorni per mes dades i m'agrada tot el que faig, en l'actualitat soc divorciat tinc dos nois i una nena casada feliçment, d'ella tinc dos nets nen i nena el meu primer net es diu Nil i sols te tres anys que complirà el 1 d'Octubre 2005, la nena es diu Paula es molt maca com la seva mare la meva estimada filla, es una preciositat, jo des de ja fa uns anys visc en solitari en aquesta preciosa vall dels Pirineus de (Girona) en una casa a quatre vents de nom el "MAS EL SOL SOLET" En ella ens reunim per Nadal el 26 , tots cada any des de en fa molts anys el dia de Sant Esteva per a dinar en família. Aquesta foto que mostro soc jo, d'arrera hi ha una nevada tal com ha de ser, pel lloc que visc. Be dons ara ja sabeu quelcom mes de mi! Una cordial salutació a tots i totes els que em llegiu,
del Ferran de Montagut que es el meu spdònim, ja que en realitat de la vida el meu nom i llinatjes es Ferran Mujal i Naspleda, obstant... (Ferran de Montagut diu que la seva frase inventada per ell es la següent... TAN EN LA CARRETERA COM EN LA VIDA PER MES QUE CORRIS MAI ARRIVES A SER EL PRIMER!)