S'estan carregant la Monarquia

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

D'antuvi que quedi clar que això no és cap rondalla ni cap novela. És una opinó personal meva amb la que estareu, o no, d'acord i en la que no tenc la més minima intenció, ni les ganes, de voler entrar en polèmica. Cosa que per altra banda me sembla una total i inutil pèrdua de temps i de llevor; ja que, ni vosaltres, em convencereu a mi i potser ,encara menys, jo a vosaltres.
Per convicció i tradició familiar, sóc monàrquic i m'agrada la Monarquia. La majoria dels catalans - almenys a la Catalunya que deim estricte - es senten majoritariament republicans. Jo sóc de l'illa de Mallorca i jo crec que també allà, al igual que a l'altra terra germana de Valencia ,el nombre dels partidaris de la Republica supera als de la Monarquia. I a la resta de nacionalitats i regions d'Espanya deu esser més o menys per un mateix. Però bé, jo sóc i em tenc per monarquic.
Crec, doncs bé, que a Espanya - millor dit a l'Estat Espanyol - on gràcies a Déu i obra del difunt General Franco tenim Rei -, s'estan carregant de bona o mala manera, a la institució monarquica en si.
I qui la se càrrega? Els republicans obviament no. Ells unicament es beneficiaràn dels resultats quan vengui l'hora.
Els monarquics tradicionalistes que segons diuen estem a la lluna i pretenim retornar cinc cents anys enrera. Tampoc aquests ens carreguem a la Monarquia.
Unicament, al meu poc saber, aquells que es carregaràn ,el dia de demà a la Monarquia. són tota aquesta guarda de monarquics de l'hora darrera ,de la premsa sencionalista i del cor ;que, de cop i volta, se m'ha pres molt seriosament ,amb això de la igualtat de sexe en el mateix grau ,el paper de voler "democratitzar la Institució monarquica".
Amb tots els meus respectes a qui pensa aixi,però segons mi, va errat de comptes: la Monarqui és una institució fonamentada principalment en unes tradicions i costums seculars que res tenen a veure amb la democracia.
L'atractiu de la Monarquia ,principalment es troba principalment en la conservació i custodia d'aquestes tradicions i costums centenariess.
Els governs que cohabiten amb una Monarquia com és el cas d'Espanya,Angleterra,Belgica,Hollanda,Suècia,Noruega,Dinamarca etc millor si són democràtics ja que del contrari li podrien fer molt de mal a la Monarquia. Però la Monarquia en sí no té perquè rompre amb les seves usances i tradicions per tal d'entrar en una esfera que no és la seva.

Canviar aquesta regla pot ,a la llarga, ser tant o més contrari a la Monarquia com que aquesta darrera me col-labori amb un règim dictatorial.

Comentaris

  • no tenguis por[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 09-06-2005

    les infantes pareixen conilles, hi ha borbóns assegurats per molt de temps ... jo no tenc res que dir si a un monàrquic li agrada la monarquia, lo que si tenc que dir que a qui no mos agrada els hem de mantenir i de cada vegada són més ... aixì qualsevol no té al.lots ..

  • SI MIRA...[Ofensiu]
    DOZOMITETSO | 09-06-2005 | Valoració: 10

    Que m'havia deixat de valorar-te.
    Ah i la letizia si que era famosa.

  • Per dir bajanades[Ofensiu]
    Astut | 09-06-2005 | Valoració: 7

    No les bajanades no les diu vostè sino aquell que ha posat aixo de famosos. No sabia que la Letizia fos cap famosa Que ells els reis i princeps i princeses tengui prou culpa,jo pens qued sí però principalment la tenen per no mantenir-se al seu lloc i voler entrar entrar en un terreny que no ha estat mai el seu. Gente con gente diuen per Madrid. I que la premsa no tengui culpa estpa per veure. La sensacionalista (el cvor) molta

  • LA CULPA ÉS D'ELLS[Ofensiu]
    DOZOMITETSO | 08-06-2005 | Valoració: 10

    PERQUE ES CASEN AMB FAMOSOS?
    PERQUE´NO ES CASEN AMB GENT DEL SEU GRAU SOCIAL?
    JO HAGUÉS CASAT AL PRINCEP AMB UNA PRINCESA DEL REGENE ALAUITA. Així els dos estats quedarien amb lligams per cohoperar.

    la filla del rei gustau també estava soltera.
    Son ells els culpables, no la prensa.

  • Potser tingi raó però Visca la República[Ofensiu]
    Martinet | 08-06-2005 | Valoració: 5


    Crec que potser tingui raó pertò com molt bé diu en el relat,la majoria dels catalans som republicans. Salut a la República per tant

Valoració mitja: 8

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

200313 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.