Les rates anuncien el naufragi

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Les rates anuncien el naufragi

Aquesta es una expressió típica, atribuïda al món mariner del que manifesto tenir un total desconeixement; i la porto aquí per il·lustrar no l'ensorrament d'un vaixell, sinó per entendre com la venda de Colonial per part de la Caixa de Pensions, de Landscope pel Banc Sabadell -Atlàntic , i la sortida del sector immobiliari d'altres firmes d'importància i pes en el sector financer , descompten ja l'ensorrament del boom de la construcció, el final dels enriquiments sobtats i l'especulació desbordada.

Està clar, que pesa també en aquesta decisió de desprendre's de les empreses immobiliàries, per part de bancs i caixes, el desig de desvincular-se del pòsit de corrupció i vilesa, que s'ha anat vinculant progressivament al sector. La Caixa de Pensions i el Banc Sabadell- Atlàntic, aquest segon en menor mesura per la seva pròpia dimensió, necessiten mantenir una imatge "neta" per continuar essent líders en el món financer, i des de l'afer Marbella, qualsevol relació amb el món de la construcció està sota la sospita de frau, especulació i enriquiment accelerat. Val a dir també, que hores d'ara, aquestes i d'altres empreses, ja han obtingut guanys astronòmics, i altrament el creixent nombre de mil euristes, treballadors que reben com a màxim mil euros de salari mensual, arriba ja quasi al 70% del total de la força de treball. En paraules senzilles, per més que s'esforcin en esprémer, ja quasi no queda suc a la taronja.

En general les grans fortunes en el nostre país, no han estat quasi mai vinculades al treball, i/o al desenvolupament industrial, des dels indianos que tornaven enriquits de les amèriques en pocs anys, desprès de traficar amb esclaus, d'espoliar als indígenes, de robar l'esforç de pobles i nacions senceres, fins als "inversors" d'avui, que compren uns terrenys agrícoles i/o naturals, que "miraculosament" son requalificats com sòl residencial , per Ajuntaments , Diputacions, o Governs, sempre, sempre, òbviament per necessitats de la Pàtria. En aquest país nostre, els pocavergonyes, els lladres, i la delinqüència de coll blanc, sempre s'acaben tapant amb alguna bandera.

La qüestió però , és esbrinar que succeirà en els propers mesos i anys, ja sabem que els més llestos han salvat els mobles, que passarà amb la resta ? . Venen temps durs i violents, els excessos d'alguns els haurem de pagar entre tots, i certament el descontentament social, com a França, com Alemanya, com a Anglaterra, com a ... es manifestarà de forma cada cop més violenta, i possiblement com sempre, pagaran els justos pels pecadors.

Seguint l'exemple de les "rates sabies" , comenceu a saltar del vaixell del consum desmesurat, ajusteu el pressupost a les vostres obligacions econòmiques, cancel·leu tots els deutes que us permetin els vostres estalvis, feu-vos el ferm propòsit de viure amb menys del que guanyeu , i comenceu a practicar la moderació que caldrà considerar per un llarg període de temps una regla de vida.

Ah !, i no desespereu, ja sabeu que no hi ha mal que cent anys duri, ni per descomptat cos humà que ho aguanti.

Recordo una frase de la meva època d'estudiant de llengua francesa, amb paciència tot s'acaba assolin, avec de ...

Doncs això, paciència i moderació.
(c) Antonio Mora Vergés








Comentaris

  • Tothom que té diners és perquè[Ofensiu]
    T. Cargol | 10-11-2006

    els ha robat, conclous del meu comentari anterior. Tothom tracta de treure el màxim preu i per això cal gaudir de posicions de força: ser l'únic que produeix quelcom, oferir feina al preu més barat possible (sigui en un negoci o per servei personals a la llar, tand e moda,...), poder comprar quan tothom necessita vendre, etc.
    No crec en l'equilibri de l'economia; crec que només funciona quan hi ah desequilibri entre els parts.
    la informació i el coneixement permetrien reequilibrar els coses: són una matèria que no és gasta amb l'ús sinó ques millora amb l'ús i que hairia de ser lliure.
    Aquest plantejament quan en Mayor Zaragoza era director d ela Unesco va fer que tan els EEU U i el Regne Unit abandonessin l'organització; els països més proteccionistes de tots els paisos que es fan ie s desfan.
    El meu pare va treballar tota la vida en els eu ofici i només va fer uns quants cales -pocs - quan va comprar barat i va vendre car.

    T'aconsello que llegeixis Adam Smith La Riquesa de les Nacions, és un llibre molt ibnteressant fet per un professor de moral, no precisament revolucionari.

  • riquesa[Ofensiu]
    T. Cargol | 02-11-2006

    "En general les grans fortunes en el nostre país, no han estat quasi mai vinculades al treball, i/o al desenvolupament industrial"

    Potser sempre hagi estat així - recordem com el Regne Unit va desmuntar la indústria tèxtil de la Índia, abans de posar-s'hi, per exemple.

    Des del punt de vista d el'esquerra, sempre s'ha discutit si els que ens guanyem la vida treballant, ens n'aprofitem també d'un "intercanvi desigual" amb àrees menys desenvolupades.

    Per altra banda, el treball i la economia tenen menys a veure del que sembla: pensem que la major part del treball que fem - bàsicament el familar- no passa pel "mercat" -afortunadament!, o, Gràcies a Deu com dirien altres.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com