ESCOLES DEL PLA DE L’ESTANY DISSENYADES ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Consultava al mapa de patrimoni del Pla de l’Estany, i només a Serinyà i Vilademuls, es fa referència a les escoles.

En els cas de Serinyà, la descripció tècnica ens diu , Edifici de les Escoles i l'Ajuntament, edifici aïllat de planta quadrangular i coberta de teula àrab a dues vessants. Es desenvolupa en planta baixa i pis, interiorment s'estructura en tres crugies, paral•leles, perpendiculars a la façana principal. L'escala d'accés al pis es situada en el centre de la planta i presenta il•luminació zenital. Les parets exteriors són arrebossades, amb elements ornamentals de totxo i pedra a les obertures i el ràfec de la façana principal. L'arrebossat de la façana principal imita carreus. L'acabat superior d'aquesta i els elements ornamentals són de caire modernista.

L'edifici va ser construït l'any 1919 i se sap, gràcies una memòria de l'època, que el cost de la construcció va pujar a 32.000 pessetes. Va ser concebut per a complir simultàniament les funcions d'ajuntament i d'escola pública.
A la planta baixa s'ubicaren les aules de l'escola, separades per gènere, mentre que la primera planta allotjava les oficines de l'ajuntament i el jutjat de pau, i la part posterior fou adaptada com a presó.

Actualment la planta baixa està destinada als locals del parvulari i l'escola, i la primera planta s'ha remodelat per a donar cabuda a les dependències de l'ajuntament.




Trobava dues imatges, en blanc i negre una - sembla que de l'any 1932 - i en color l’altra.




No s’esmenta l’autor del projecte, dada que demanarem a l’Ajuntament de Serinyà, i que ens agradara rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

ESCOLA DE VILADEMULS, Afores, costat carretera

La descripció tècnica ens diu , edifici de planta rectangular, estructurat en un sol nivell, amb la coberta a dues vessants i acabat de teula àrab. Els seus ràfecs són fets amb caps de biga de fusta treballada. Les façanes són arrebossades i pintades amb esquemàtics motius decoratius al voltant de les obertures. Interiorment s'estructura en dues aules amb accés independent des de l'exterior per mitjà de rampes. A cada extrem de l'edifici hi ha adossats dos cossos annexes destinats, en principi, a ús residencial.

L'edifici va ser construït per allotjar-hi l'escola pública del poble.

Actualment en desús, utilitzada esporàdicament com a casal del poble.

Demanarem també les dades de l’autor d’aquest edifici, del que no en trobava cap imatge per internet, sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Esta clar que d’aquella època hi ha altres edificis escolars a la comarca del Pla de l’Estany, ens agradarà rebre a l’email coneixercataunya@gmail.com les vostres aportacions, amb almenys una imatge del centre i el nom, en el cas de que en tingueu coneixement la data en que s’aixecava, l’autor, i si ja no fa funcions d’escola, fins quan les va fer.

Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6916 Relats

1201 Comentaris

5448611 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com