Els cabassets

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Tothom sap que és un cabasset, oi ?. Doncs amb aquest nom, i només amb la imaginació heu de poder separar i ordenar els vostres centres d'interès ; allò que us dona vida, m'explico :
Quan naixem comencem a obrir cabassets, l'amor a la mare, al pare, als germans, el podríem anomenar cabasset de la família, que us sembla ?. Temps a venir algú marxarà i algú entrarà si tot funciona com està previst, deseguida constatem que hi ha moltes coses per aprendre, i obrim un segon cabasset, el de la curiositat, també anys a venir ,caldrà potser obrir altres cabassets més específics, professió , estudis , esports , afeccions , hobbis ,... tots obrim un dia el cabasset de l'amistat, però només alguns - pocs, molt pocs - tenen la traça de conservar-lo anys i anys, i que dir de la mateixa curiositat ?, la majoria dels cabassets estan buits des de fa anys i anys, oi ? ; obrim els cabassets de la cultura - els catalans, dos com a poc - el de la cultura en la nostra llengua ,i com a mínim en la llengua dels veïns del centre, ens cal obligar-nos a obrir més i més cabassets de la cultura, com ho veieu ?; el cabasset de la pàtria, el de la política, el de la religió - qui pot el de la fe, fins i tot - anem obrint i obrint cabassets constantment en els anys de la infantesa, i la joventut, amb sort els mantenim oberts durant alguns anys de la vida madura, però aquí la majoria comença a concentrar-se únicament en un o a lo més en dos, la feina [, la feina I, la feina II, la feina III - això és Catalunya , oi ? - ] i amb sort la família, aquest sempre a remolc de l'altre, funcionant a mig gas, els hobbis, les afeccions, els esports , comencem a acumular pols, i fins i tot en algun casos s'acaben perdent entre mig de la paperassa de la vida, oi ?
I, aleshores quan només tenim un o com a molt dos cabassets, sorgeix el problema, ens manca la salut, cauen les comandes de la nostra empresa, o emmalalteix algú de la família, i ràpidament apareix per fer-se present per sempre més la depressió !
Això dels cabassets és una bona estratagema per evitar la depressió, però cal practicar-ho des de molt jove, i costi el que costi - de vegades amb un gran esforç - cal anar mantenim i àdhuc augmentant els cabassets; conrear activitats artístiques, escriure, pintar, esculpir, fotografiar ,... ; tècniques, desenvolupar els coneixements informàtics , per exemple , i anar-los actualitzant que això encara costa més ; socials, col·laborar amb la gent del nostre poble, de la parròquia, de l'escola dels fills, de la comissió de festes, de ...; practicar - si en tenim - la religió, seguir les pràctiques de culte, visitar llocs sagrats, trobar temps per parlar amb Déu; sempre hem d'estar convençuts que les coses poden passar del pitjor al millor .... en un tancar i obrir d'ulls.
Recordo que algú m'explicava que els seus hobbis li semblaven una ximpleria, li vagi recordar que trobar la vertadera alegria és la més difícil de les nostres tasques ; si l'única manera que trobem per a ser feliços és fer ximpleries, fem-les !
Quan arriba l'hora d'anar tancant cabassets - que també arriba - cal fer-ho sense recança, al capdavall, han estat només eines per ajudar-nos a viure, oi ?. I quantes eines hem anat fent servir al llarg d'una vida ?. Cal mantenir actius sempre el major nombre de cabassets, tots els que ens permetin les nostres facultats físiques i psíquiques, i per damunt de tot, no hem de desesperar mai, Mai !, per als qui practiquem la tècnica dels cabassets, està prohibit d'abandonar l'esperança !
Amics lectors, espero i desitjo que també vosaltres, seguiu mantenint actius els vostres cabassets !. Jo des de fa molts i molts anys, en tinc un, que justament l'anomeno el cabasset dels lectors, que us sembla ?

© Antonio Mora Vergés





Comentaris

  • No, no tot està dit.[Ofensiu]
    brumari | 10-08-2005

    Sempre he pensat, i ho he manifestat a altres autors, que aquesta magnífica pàgina és deficitària de comentaris crítics i sincers. Massa copets a l'esquena.
    En aquest sentit, agraeixo comentaris com el teu i el d'en Foster.

    En el meu relat he intentat escenificar una situació familiar força freqüent, potser fins i tot vulgar. M'agrada la literatura que es passeja per les petiteses de la vida i, dins les meves possibilitats, pretenc aproximar-m'hi amb els meus escrits.

    Quan he acabat la lectura dels teus "cabassets" he pensat que, en definitiva, el meu relat està il·lustrant amb dos exemples molt concrets la teva brillant i suggeridora tesi.
    Els pares -jo en sóc per partida quàdruple- podem caure fàcilment en l'error d'intentar prefabricar el futur dels fills. Quasi mai surt bé. Els meus personatges els he situat a la part alta de la Diagonal, però també podríem ubicar-los en un fosc taller de qualsevol poblet del país. El conflicte seria exactament el mateix: un fill que vol escriure la seva pròpia història i un pare a qui aquest fet tant natural li ha trencat tots els esquemes. Fet i fet, cabassets que s'obren i cabassets que es tanquen.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com