El tribunal

Un relat de: Elisa Martínez i Alcaina
Senyories, em trobo aquí davant vostès sense conèixer el motiu de citació. No sé què volen de mi, però em poso a disposició vostra. He de dir que front aquesta circumstància podria haver fugit; tanmateix, no és pas la meva intenció esmunyir-me de responsabilitats o faltes que es puguin creure atribuïbles a la meva persona. Ara bé, vostès no m'han informat de la contingència per la qual se m'acusa i se'm considera a priori culpable d'uns fets que, com dic, escapen al meu enteniment. Si les vostres senyories no tenien a bé comunicar-m'ho, almenys haurien d'haver-me adjudicat un advocat, perquè resulta obvi que mancant mediació no hi tinc cap possibilitat de sortir-me'n. Soc innocent, ergo no hauria de necessitar cap defensa; estar lliure de culpa és condició més que suficient com per a ni tan sols comparèixer avui davant vostès, però vet aquí que em prenen per culpable i no han tingut la deferència de deixar que em defensi. És clar que, tal com vostès diuen, si soc innocent, els arguments acusatoris cauran pel seu propi pes, però no puc saber de quins en parlem mentre vostès no me'ls exposin, i pel que veig no hi semblen gaire disposats.

He fet acte de presència, doncs, no per defensar-me sinó més aviat per assabentar-me del cas que ens ocupa, arriscant-me que m'empresonin i que el meu nom quedi per sempre embrutit, marcat per la taca de la culpa. Ara pertoca a les vostres senyories decidir si soc mereixedor o no del corresponent càstig. La sentència favorable els deixaria a vostès en mal lloc, per la qual cosa puc col·legir que em declararan culpable sense ser-ho, i quedarien així igualment infamats per l'opinió d'aquells que em saben aliè a tota infracció. No sé de crims més d'allò que he llegit a les novel·les i vist a les pel·lícules, però acataré la vostra resolució, tot i que el veredicte no em farà ni més culpable ni més innocent del que de fet ja pugui ser. Ara i aquí, tant el meu futur com el vostre és encara ignot. Vostès mateixes, senyories.

Comentaris

  • Innocent[Ofensiu]
    Cesca | 22-04-2024 | Valoració: 10

    ...mentre no es demostri el contrari. Una premissa que moltes vegades no es té en compte, ni en tribunals ni a la vida mateixa.

    Una bona dissertació per defensar la pròpia presumpta innocència, tot i que ell mateix (al final) posa en dubte de l’eficàcia d'aquesta, resignant-se a ser jutjat per allò que encara no li han comunicat.

    Bon relat. Un plaer. Sort.

    (Gràcies pel teu comentari. Donar per acabat un text costa molt, si més no a mi. Cada vegada que rellegeixo un text, meu, hi canvio alguna cosa, ha, ha, ha!)

  • fesolmenut | 22-04-2024 | Valoració: 10

    Bon dia, Elisa,

    Aquest protagonista podria ben bé ser Joseph K. de El Procés! Amb un llenguatge cuidat, jurídic, assistim a l'al·legat d'una persona que no acaba de tenir clar perquè se'l jutja, com sovint ens passa a tots (no a tribunals sinó a la vida en general).

    Molt bon relat, amb suspens i una bona reflexió sobre la culpabilitat al final. Un plaer, Mary Jane.

    Molta sort al concurs!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats