TENIU DADES DEL MAS GORGOLL DE PALAMÓS ?. L’EMPORDÀ JUSSÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 https://ca.wikipedia.org/wiki/Mas_Gorgoll

El mas  Gorgoll , del llatí: gurgŭlio;  raig o broll d'aigua, d'una font,   data del segle XVIII – ens agradarà tenir noticia, del promotor de la reforma del segle XVIII a l’email castellardiari@gmail.com  

Molt interessant la monografia ELS MOLINS FARINERS DE LA BATLLIA DE PALAMÓS de Pere Trijueque i Fonalleras (Palamós, 31 de març de 1943 - 11 de febrer de 2022), que acredita amb tota seguretat l’existència del mas abans de l’any 1476, data en que Joan Gorgoll va adquirir el dret d’us per dos dies del moli dit des Grau o de Sant Joan, el 1499 n’adquiriria el dret per quatre dies més.   

Trobava una fotografia; Vista del mas Gorgoll de Palamós, datable molt probablement amb anterioritat a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.

https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/51859/Vista+del+mas+Gorgoll+de+Palamos

Item més, s’afirma que va estar unit a la Torre Mirona a partir de les darreries del segle XVII, quan era propietat de la família Miró.

http://www.palamos.cat/POUM/catalegs/pdf/04.%202.%202%20Fitxes.pdf

Patrimoni Gencat explica que l'any 1943, en morir el propietari Dalmau de Ciurana, divideix la finca i la casa entre els dos fills, Mariana, que hereta les quadres, i Francesc, que es queda amb la casa pròpiament dita.  Ens agradarà tenir noticia dels cognoms, del Dalmau de Ciurana, de la Mariana i del Francesc, i del lloc i data de naixement, i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

Llegia que l'any 1964 s'aprovà un pla parcial, encara avui vigent amb algunes modificacions, que permet edificar una urbanització en els terrenys propers.

Aquest mateix any es reformen les quadres, ens agradarà tenir noticia del promotor i de l’autor, nom, cognoms, i lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas a l’email castellardiari@gmail.com

En l’actualitat és un establiment de turisme rural.

https://masgorgoll.com/Ens agradarà tenir noticia de la història de la casa a l’email castellardiari@gmail.com

Comentaris

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-09-2023

    Bona nit, Antonio: Gràcies per publicar-me el meu conte Una visita inesperada en el teu bloc. M'alegre que tot et vaja bé i continues fent tants relats històrics.
    Enhorabona per ser un bon relataire d'aquesta classe.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Bona història. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 19-09-2023 | Valoració: 10

    Bona vesprada, Antonio: Sí, és una història molt interessant, on comentes que t'ajuden a tenir dades d'aquest Mas Gorgoll de Palamós.
    Pot ser que algun dia pugues tenir més dades sobre aquest poble anomenàs l'Empordà Jussà.

    Gràcies per la teua opinió en el meu relat Una visita inesperada. Sí, pots publicar-lo en la teua pàgina guimera.info. Ja em diràs quan està editat.

    Cordialment.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com