SANT MIQUEL ÀRCANGEL DE MOLINS DE REI.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Tenim vers aquesta advocació, una certa ‘debilitat’.

La història d’aquesta església farà però, que molts lectors se’ns afegeixin :

Entre l'any 1209, amb ampliacions i reformes al segle XVI, subsisteix una església amb unes mides que les cròniques situen; la nau 20 metres de llargada i l'absis 4 de profunditat. Al seu costat el fossar. No en trobava imatges

Entre els anys 1850 i 1870, fou, construïda una església nova. Feia 36m de llarg per 23 d'ample. Estava formada per tres naus; el sostre era de volta i les separacions eren fetes amb pilars.

Era d'estil renaixentista i tenia dos campanars de forma quadrangular, un a cada costat de la façana.

El 1859 es va procedir a l'obertura de la fossa per als fonaments del creuer i de l'absis.

L'església totalment acabada, excepte ambdós campanars, va ésser beneïda pel senyor bisbe Antoni Palau i Térmens el dia de Sant Miquel de l'any 1860.

Luciano Roisin, la retratava en els anys anteriors al genocidi contra Catalunya 1936-39




El dilluns 20 de juliol de 1936, va començar la destrucció de l'Església Parroquial de Sant Miquel, fou enderrocada pedra a pedra, treball que fou pagat – per qui ? - als paletes que ho duien a terme.

l'arquitecte municipal Joan Gumà i Cuevas ( 12/11/1897- + 4/1/1991) va ser l’autor del projecte que començava l'1 d'octubre de 1940. El 23 de febrer de 1941, es va fer el gran acte de la col•locació de la “pedra simbòlica” de la reconstrucció del temple nou.

El dia 7 de juny de 1942 es va procedir a la inauguració de l'església fins alcreuer. El desembre de 1943, era col•locada la bandera sobre el cimbori. El 1944 es va emprendre la construcció del presbiteri, la capella del Santíssim la sagristia i el campanar. El dia de Corpus de 1945 es va procedir a la inauguració de la totalitat del temple – si bé hi faltaven la pavimentació, alguns arrebossats, vitralls, etc. –amb un ofici pontifical celebrat pel bisbe Gregorio Modrego Casaus (El Buste, Aragó, 17 de novembre de 1890 - Barcelona, 16 de gener de 1972







La planta de la nau central, juntament amb l'absis, fa 46,50 metres de llargària i 11 d'amplària, i té una alçada de 13,5 metres. El creuer fa 24,8 metres d'amplària per 12 de profunditat; la cúpula de forma hemisfèrica, fa 12 metres d'amplada i 7,5 d'alçada; el semicercle de l'absis fa 9,45 metres. El campanar arriba als 40 m d'alçada amb un cos de 6,5 x 6,5 metres.




Quan retratava la façana – tasca gens senzilla per les seves mides – em va interpel•lar l’Eudald Coral Vicente, veí del carrer de Sant Miquel, per explicar-me que s’havien aprofitat fragments dels altars destruïts per fer les escales d’accés; en buscava algun testimoni, i els localitzava ens ambdós costats als primers esglaons.




Us deixo un enllaç on trobareu més informació

L’Església de Sant Miquel de Molins de Rei, demana una visita sense presses.

Agrairem la tramesa d’una imatge de la primera església, i/o les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com