SANT MARTI DE CENTELLES; PONT DE L'ABELLA I MASIA DE L'OLLER. OSONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Aiguafreda es troba a la dreta del Congost i pertany a la Comarca del Vallès Oriental, a l'altre costat del riu - però compartint accés amb Aiguafreda - es troba l'Abella, i entre un altre lloc històricament hi ha hagut comunicació física; l'actual pont de l'Abella es va posar en servei l'any 1.740.

Em costava recollir imatges d'aquesta estructura de tres arcs, construïda amb pedra calcària local, rejuntada amb morter de calç i fang. Malgrat la superposició de noves infraestructures - que suposen un fort impacte negatiu - cal agrair la conservació d'aquest pont; trencar, destruir, enderrocar, és una tasca fàcil i aigües amunt i aigües avall, se'n trobem - dissortadament - testimonis.

M'arribaria fins al Mas Oller, [ amb el mateix nom, trobem altres cases a Catalunya] quan al topònim hi ha força hipòtesis, en reproduïm dues de les que tenen més "tradició" :

Fer-lo derivar de l'activitat de fer i/o vendre olles i altres atuells de terrissa. Fora en aquesta accepció un sinònim de terrissaire.

Seguir el criteri orogràfic : El terreny davalla de forma acusada des dels cims de la Garga , i aquesta casa - de factura majestuosa - està en un lloc enclotat. [ en un cul o fons d'olla ]. Es possible que l'ús d'aquest topònim sigui fins i tot anterior a la mateixa casa, de quina existència se'n té coneixement des del segle XVI.

Actualment es dedica al turisme rural, trobem una descripció - només en castellà - que explica :
Masia mil·lenària situada als afores de Sant Martí de Centelles, disposa de 14 places, un saló senyorial, 2 xemeneies, cuina completa, 1.600 m2 habitables.

Recolliré imatges de l'edifici, i el que sembla un escut ho enviaré al nostre expert [ en aquesta sortida, se li aixeca feina al Manel Navas].

El terme de Sant Martí de Centelles, amb una orografia particularment abrupta, està ple d'encís. Feu un ‘foradet' a les vostres agendes per arribar-vos fins aquest indret en que comença la Comarca d'Osona.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com