SANT JOSEP, FESTA LOCAL DE CASTELLAR DEL VALLES

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Per corregir la dita popular que explica de Castellar del Vallès, que tothom en parla i ningú sap on és, algunes dades bàsiques :

Municipi del Vallès Occidental, a la vall alta del Ripoll, Extensió: 45 km2, Població: 21 335 h [2006]; [Noms històrics: les Fàbregues, Tolosa]

El terreny és força accidentat al sector nord, on es destaca, al límit oriental, el puig de la Creu (664 m alt), al cim del qual hi ha l'església de Puig de la Creu, i on es localitzen en gran part els boscs (1 750 ha) de pins i alzines. La industrialització, força avançada ja vers el 1840 (llana, cotó, filferro), ha estat estimulada per la proximitat de Sabadell.

La població ha augmentat considerablement des de finals dels anys cinquanta, gràcies a un fort corrent immigratori. El poble ( 21.335 h) [2006], castellarencs; 331 m alt) és a l'esquerra del Ripoll; fou anomenat les Fàbregues (1636) i posteriorment Tolosa fins a la fi del s XVIII, quan s'hi traslladà la parròquia de Sant Esteve de Castellar, a l'indret d'una capella dedicada a sant Iscle i santa Victòria; l'actual església parroquial, neogòtica, de grans proporcions, és obra de Joan Martorell i Emili Sala (1885-92). El castell de Castellar (dit també de Clasquerí), restaurat modernament, és prop del poble, a l'altra banda del riu; esmentat ja el 955, pertangué al monestir de Sant Cugat i al de Sant Llorenç del Munt (1049), passà als Castellvell el 1136, i el 1310 fou adquirit per Pere de Clasquerí, a la família del qual restà; fou restaurat al mateix s XIV. Prop seu hi ha les ruïnes de l'antiga església parroquial, amb elements romànics i gòtics, dita Castellar Vell (309 m alt). Dins el terme hi ha, a més, el poble de Sant Feliu del Racó (dit antigament Sant Feliu de Castellar), el santuari i el barri, especialment de cases de repòs, de les Arenes, la capella de Sant Pere d'Ullastre, i diverses urbanitzacions (Aire-sol, el Racó).

Llegim en el setmanari de l'Ajuntament de la Vila - que es reparteix diuen que gratuïtament , tot i algunes estimacions optimistes que calculen un cost anual de 1.560.000 € - que vindran 61 parades a la Fira d'Aliments Artesanals. El programa inclou el repartiment públic de coca a les 11,00 i de crema catalana a les 17,30; la celebració del 3er Concurs de Jocs Intel·ligents, una tómbola organitzada per Padrins Solidaris, i l'audició de sardanes per la Cobla Jovenívola de Sabadell.

La Fira d'Aliments Artesanals, embotits, formatges, salses, ametlles i garapinyats, xurreria,bolets, vins,caves i cerveses, caramels, coques i pans, olives,anxoves, fruites confitades, melmelades, mel ,..... ha tingut un èxit clamorós - si més no d'assistència - ; a la caiguda de la tarda, a poc menys d'un hora del seu acabament, la presència de públic era molt important.

Castellar del Vallès, coneguda també com "el petit Sant Cugat", gaudeix d'un entorn natural particularment atractiu, i d'uns edificis monumentals i històrics d'obligat coneixement i visita.

Un recomanem aprofitant l'època primaveral trobar la ocasió per fer una passejada per la Capital de l'Alt Vallès i els seus voltants.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

  • Història tradicional[Ofensiu]
    Bonhomia | 26-03-2009 | Valoració: 10

    Jo hi he estat molt, a Castellar, de fet sóc de Sabadell. Hi ha informació que ja la tenia però molta me l'acabes de donar. Em fa l'efecte que t'agrada la història tradicional. Si és així, està bé. Sinó, també.


    Sergi

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com