QUE EN SABEU DEL ‘XALET EMILIANA’ DE SORT ?. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia que la construcció del Xalet Emiliana , a Sort, cal situar-lo en el períodes (1920-21), sobta doncs que no es tingui coneixement del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, del que ens agradarà rebre’n informació a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

La descripció tècnica ens diu ; Torre modernista amb ampli jardí, constituïda per un semi- soterrani, un entresol i dos pisos alts, el darrer situat directament sota la coberta a dues aigües. La façana principal que dona al jardí i orientada a llevant, presenta l'entresol al centre, la porta principal de la casa, i, a costat i costat, unes galeries sobresortides, tancades amb vidrieres. Per damunt d'aquestes, al primer pis hi ha un terrat amb una balconada central de forma semi- circular. Els balustres d'obra són tornejats. Decoren els dintells de les tres portes d'accés al terrat, flors de lotus estucats. El balcó que s'obre en aquest pis va decorat amb estucs. A costat i costat d'aquest, dins d'unes carteles, es llegeix "XALET EMILIANA". Pel costat nord de la galeria es prolonga un cos annex de construcció posterior.

L’ Isidre blanc el retratava des de diferents perspectives : http://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:Torre_Emiliana



L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5463498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com