Noblesa ? Qui ?

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Estàvem asseguts damunt l'herba a la riba del Corb, la nit feia d'incomparable marc al treball col·lectiu dels veïns de Guimerà, que escenificaven en aquesta ocasió " l'últim Baró" al fons sec del riu.

L'obra ens parla del darrer Baró que va néixer i viure a Guimerà, desprès d'ell el domini senyorial d'aquestes terres passarà - definitiva i irreversiblement - a mans castellanes; espanyoles si volem ser políticament correctes, perquè Castellà, com Catalunya , seran objecte de terribles maltractaments , que alguns historiadors no dubten a qualificar de genocidi.

Diuen els llibres : L'any 1599, el rei Felip III creà el títol comtal de Guimerà, el primer titular va ser Gaspar Galceran de Castre-Pinós de So i d'Aragó, casat amb Isabel Agnès d'Erill i de Sentmenat, finà sense fills legítims el 1638. Heretà Francesca de Pinós i de Fenollet, duquessa d'Híxar.

Els títols del poder nobiliari han esdevingut en massa ocasions substantius per designar conductes innobles i àdhuc criminals, així ;
Dictador : A l'antiguitat romana, magistrat suprem i extraordinari, nomenat en circumstàncies excepcionalment greus i per a un període de temps determinat, que era revestit d'una autoritat absoluta. En els estats moderns, persona que rep o s'arroga el dret de concentrar en ella tots els poders.
Sàtrapa : Governador d'una província de l'imperi Persa antic, dotat d'amplis poders polítics, administratius i militars. Monarca, rei de l'Orient. Persona que ostenta autoritat i la fa valer, que exerceix un càrrec amb suficiència atribuint-se una importància desmesurada amb relació al càrrec i a les pròpies possibilitats i coneixements. Persona que viu regaladament, com un príncep. Viu com un sàtrapa.
Dèspota : del grec ‘despótēs' 'amo'. Sobirà amb poders absoluts. Persona que exerceix autoritat, imposa la seva voluntat, tirànicament, opressivament, brutalment.

En el llenguatge col·loquial, en un to irònicament admiratiu, el poble assenyala els abusos de la noblesa , frases com ‘ viure com un Marques' palesen clarament la inutilitat social d'aquesta classe. N'hi ha moltes més, feu una recerca.

Penso - i defenso - que ningú és més que un altre, en aquest sentit l'ideari republicà que substitueix el Rei permanent, per una successió de ‘Monarques temporals' no ens serveix. Quina diferència hi ha entre l'Emperador Obama, i el President Muammar al-Gaddafi de Líbia ?

M'interessen les persones, voldria saber les circumstàncies personals de la dona de Guimerà, que possiblement en exercici dels ‘ mal usos' , el darrer Baró es beneficià. I conèixer la crònica dels abusos de tota mena que se'ns dubte va infligir al seus veïns i vassalls.

El títol de Comtessa de Guimerà, està avui a la Casa de Alba.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com