L'església romànica de Santa Maria de Sarroca

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l'Antonio Mora Vergés per les terres altes del Penedès ubèrrim, ens aturàvem - fora de l'horari de visita [*] - dalt del turó que dona nom a Sant Marti-

[*] HORARI DE VISITA DEL CASTELL I ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ SARROCA

ESTIU (Abril - Octubre)
MATINS 10 h a 14 h
TARDES 16 h a 20 h

HIVERN ( Novembre- Març)
MATINS 10 h a 14 h
TARDES 15 h a 18 h

Del lloc hi ha molta informació :

L'antiga l'església parroquial de Santa Maria, fou l'església del castell de Sant Martí; conserva una bona part de l'estructura romànica i fou objecte d'una acurada restauració dirigida per Josep Puig i Cadafalch el 1906. L'edifici, declarat monument històric artístic per la Generalitat de Catalunya el 1931, va ser erigit a finals del segle XII i va ser consagrat el 1204. Està construït sobre un edifici religiós anterior, del segle X.



És la peça arquitectònica més genuïna del conjunt medieval de la Roca. El seu absis es considera el millor de totes les terres catalanes en el seu estil.




Té afegits d'estils posteriors, com el campanar octogonal, del segle XVI, construït damunt el cimbori, una capella barroca, una porta d'estil renaixentista a la façana oest i una capella neoclàssica, edificada sobre el braç nord del creuer dels segles XVII i XVIII, amb un altar i retaule barrocs Ramon Moret (?, 1718). A l'interior, - on no podíem accedir per qüestions de horari - ens expliquen que s'hi pot contemplar el retaule gòtic de l'Ascensió del Senyor, datat el 1421, del taller de Lluís Borrassà i atribuït a Jaume Cabrera.

Recentment sota la direcció tècnica de l'arquitecte Ramon Calonge, s'han dut a terme tasques de neteja a base de micropartícules de vidre per recuperar la pedra.

Aprofito la tranquil·litat d'aquell parèntesi sense visites, per recollir imatges.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com