L’EDIFICI DE NÚMERO 33 DEL CARRER MARTÍ JULIÀ DE PALLEJÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Em cridava l’atenció la casa senyalada de número 33 del carrer Martí Julià de Pallejà, ‘face to face’, amb l’edifici de l’actual Ajuntament- del que demanen des d’ara, de genolls si cal, que ens diguin qui en va ser l’arquitecte i/o el mestre d’obres- . No comptava trobar-ne cap dada ateses les experiències anteriors, i així ha succeït, no reitero la petició davant l’Alcalde perquè té encara pendent de respondrem – entre d’altres - la dita casa de La Molinada.

La meva esperança és que desprès del genocidi contra Catalunya 1936-1939, algun dels 1022 habitants restes en vida, i expliques als seus descendents i/o coneguts, alguna cosa en relació a la casa que té un portal rodó - com d’església - ; si aquest fet providencial ha succeït , el/la sobrevivent es pregat d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com




La casa ‘desconeguda’, està en un carrer dedicat a Domènec Martí i Julià (Barcelona 1861 - 1917), a qui devem expressions que sonen tan d’avui com :

[...] L’heterodoxia no hi cab, en el Catalanisme. De catalanista se’n és o no se n’és. Un catalanista heterodoxa ja té el seu nom: és un espanyolista; i, no cal dir-ho, el Catalanisme veritable és catalanista, i per això és i ha d’ésser sempre intransigent[...]

[...] l’estranger que es troba a la nostra terra no capeix que hi hagi un tant bell i tant robust renaixement del nostre esperit nacional, perquè la vida externa de la Catalunya viva li mostra viles i ciutats acastellanades[...] i la Catalunya morta li ensenya en els fossars, que les despulles dels que foren neguen també la llur Pàtria.

L’acció del Catalanisme conscient ni es detura ni es trasbalsa, perxò: segueix la seva via cada cop més ampla i més atractívola, que així que va evolucionant van sumant-s’hi elements ètnics que la van arrodonint perquè pugui aviat assolir la força invencible, la bellesa admirable, la potencialitat mental i la perfecció moral que’s contenen en la vida plena d’un poble, que per a nosaltres ha d’ésser la vida plena de Catalunya.

Us deixo un enllaç.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com