LA TORRE DE CAL BASSACS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Anàvem sota un sol d’injustícia, l’Antonio Sensada Parcerisa , l’Angel Ruiz Moreno, i l’Antonio Mora Vergés, el primer ho feia exercint les en funcions de sherpa.

Ens havíem aturat al túnel del carrilet , que no forma part del patrimoni immoble de Gironella , com tampoc el petit rentador públic, o la Capella de Sant Antoni. Manifestava en ocasió d’aquella visita la meva estranyesa pel que només puc qualificar com a ‘badada’ de l’Ajuntament, al que li escau poc per aquesta raó, el tractament de ‘Magnífic’.

Trobava una minsa, i reiterada – per efecte del copiar/pegar - informació de la dita Torre de Cal Bassacs , respecte del tractament quasi familiar ‘Cal’ l’entenc per l’origen berguedà d’aquesta família.




S’explica d’aquesta’ torre’, que fou concebuda com un habitatge senyorial per als propietaris de la fàbrica de filats i teixits de Cal Bassacs (1865), a finals del segle XIX o principis del segle XIX , segons les idees dominants del moment (arquitectura historicista) amb alguns elements modernistes com xemeneies i teulades amb rajoles formant dibuixos.




No hi ha – pel que sembla – cap certesa respecte de l’arquitecte director de l’Obra, se li adjudica a l’ Alexandre Soler i March (Barcelona, 1874 - 1949). El projecte presentat l’any 1861 per aixecar les fàbriques el signava Josep Maria Folch i Brossa, Mestre d'obres, titulat el 1855. Costa de creure tanta ‘relaxació’ administrativa – és quasi de Jutjat de Guàrdia, no conèixer el nom de l’arquitecte que aixecava la casa - quasi quaranta anys més tard.

Als anys 50 del segle XX, en el moment més àlgid del feixisme l'edifici fou convertit en col•legi de los hermanos de Cristo trabajador i s'hi varen fer força modificacions.

No fou mai el centre escolar de Cal Bassacs, ja que l’escola existia l’any 1925 i fou reformat l’any 1935 anomenant-se aleshores Escola Bassacs, la victòria del feixisme la convertirà en Escuela Nacional Bassacs, als anys 70, s’anomenarà, Escuela Graduada Mixta Bassacs, l'any 1987- ja en temps de la dita ‘democraciola’ - va tornar a canviar de nom i es va dir Escola Pública Basssacs, l’any 1991 Col•legi Públic Sant Marc de Cal Bassacs; actualment és el CEIP Sant Marc.

Fins a l’any 1954 en que s’inaugura l’església de Santa Maria de Bassacs, obra de Ramon Masferrer Homs, fill de Gironella, els serveis religiosos es feien a la Capella – innominada - de la torre de Cal Bassacs. I encara anys abans, tothom s’havia de desplaçar fins a Gironella. Algú en sabria dir l’advocació d’aquesta Capella ?. Em podeu fer arribar una imatge ?




Cap els anys 60/70 una bona part del jardí fou ocupada per una nova nau, actualment part del magatzem de la fàbrica.

Llegim de la descripció tècnica : Edifici estructurat en planta baixa i quatre pisos superiors, de planta pràcticament quadrada, destacant sobretot la façana principal, orientada a migdia, amb una entrada monumental i una petita torre a ponent.

L'interior s'organitza a partir de l'escala senyorial.

Les plantes distribueixen les diverses funcions de l'edifici: la planta baixa amb la capella i els locals de serveis. A la planta noble es troben els menjadors i sales.
A la segona les habitacions dels propietaris.

A la tercera les habitacions del servei .

La construcció és de pedra deixada a la vista, unida amb morter i de majors dimensions a les cantonades.

Els balcons de la planta noble tenen una interessant decoració floral i amb motllures. En general presenten un estat de degradació molt sever.




Els capitells florals els trobem a la part baixa de l'edifici.

Llevat de fer-li ràpidament un repàs en profunditat , i assegurar-ne un manteniment regular, la dita Torre de Cal Bassacs té els dies comptats.

No serà el primer edifici històric malmès al Berguedà, si això us serveix de consol.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5463498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com