LA SÍNIA DE MONT-ROIG

Un relat de: Antonio Mora Vergés
M’aturava a retratar la sínia que – parcialment – conserva com un testimoni del passat la propietat del Prats Village al terme de Mont-roig del Camp, a Tarragona.




L’aigua s’aixecava mitjançant l’esforç d’un ase – possiblement de l’espècie autòctona – , la bestia consumia productes locals, i al servei d’extracció d’aigua – quan calia - , s’hi afegien els treballs al camp, els transport de mercaderies i persones, i fins – tot i que us pot semblar estrany - el de compartir l’existència i els seus afanys amb el seu propietari.

Direu que tot plegat sona antic, i ‘carca’, ara el que toca – i també és veu a la fotografia - és posar un motor – possiblement alemany, ja que al Regne d’Espanya en qüestions de tecnologia, ja se sap, oi ? -, el motor consumeix o corrent – que produïm bàsicament amb combustibles fòssils que cal comprar als àrabs – o directament gasoil; la zona està inclosa dins l’àrea ventosa de Catalunya, però formem part del Regne d’Espanya, i en qüestions de tecnologia, com deia més amunt, ja se sap, oi ?. Per descomptat només serveix – quan no s’espatlla, per treure aigua, i cal tenir per la resta de coses que feia l’ase, un tractor, una vehicle tot terreny, una furgoneta,.. ah!, i un psiquiatra.

Alguna dada interessant : en la llengua catalana aquesta paraula es troba documentada des de l'any 1054, deriva sense cap mena de dubte de la llengua àrab sǟniya.

En anglès, francès, castellà, Italià, i amb alguna variant en altres idiomes (nora en portuguès) s'anomena noria, paraula derivada també de l'àrab nā‘ūrai.

Les sínies però, existien des de molt abans de l’arribada dels àrabs; , Lucreci les cita l'any 55 aC. i està documentat que es feien servir al Proper Orient cap l'any 200 aC.

Els àrabs – els grans innovadors de l’agricultura i la construcció - , n’estengueren el seu ús, alhora que tècnicament hi van introduir millores.

Algú hauria de suggerir al ‘Pares de la Pàtria’, que baixessin el cap, i s’adonessin que això del ‘pa amb tomàquet’ és una tècnica que facilita el consum del pa que s’ha endurit.

Senyor, allibera el teu poble !!!!!

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5463498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com