LA RECTORIA DE SANTA MARIA DE CORNELLÀ. LLOBREGAT JUSSÀ.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Fèiem, sota un fred quasi polar, un tomb per Cornellà, a la comarca del Llobregat jussà, l’Antoni Ibáñez Olivares, i l’Antonio Mora Vergés, no em sobtava comprovar que no disposa la Ciutat d’un Catàleg de Patrimoni en línia.

Retratava la façana de l’edifici de la Rectoria – avui de propietat municipal – del que ens diu la descripció tècnica; edifici de planta, pis i golfes. Fet amb carreus de pedra ben aparellats, la seva estructura recorda els palauets de tres pisos que apareixen a partir del Renaixement, però amb unes senzilles formes força populars. La mobilitat de la disposició dels carreus que fan de muntants a les finestres és d’un estil clarament barroc, que es correspon a l'època de construcció de l'edifici (segle XVIII). La restauració i remodelació moderna de l'edifici el ressalta, però l'arrebossat de l'exterior falsifica la seva aparença original. A l'interior, les modificacions són més reeixides, amb estructures funcionals metàl•liques que no trenquen l'harmonia de l'estil original.



La construcció apareix documentada com a masia des del primer terç del segle XVI, era senyoria directa de la Pia Almoina, depenent de la catedral de Barcelona.

Acull actualment l’Arxiu Històric.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5461795 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com