La devastació de Sant Martí - ara del Sant Crist - d' Aiguafreda de Dalt.

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Demanava permís per accedir a l'interior de l'església d'Aiguafreda de dalt; l'estat d'abandó - tot i considerar-me un ‘veterà' ens aquest afers, em colpeix- ; la nau central s'estén des de sota el cor fins a l'absis on hi trobem l'altar nu, el temple disposa de dues capelles laterals que li donen la clàssica forma de creu llatina.

A la capella lateral esquerra hi ha la venerada imatge del Sant Crist. La imatge amb el cap damunt del pit, transmet com l'església mateixa, la sensació d'absolut decandiment.
L'actual imatge és del 1953 en substitució de la talla del segle XVII destruïda durant la guerra civil. Si bé l'església d'Aiguafreda de Dalt estava dedicada inicialment a Sant Martí, aquest va anant perdent protagonisme a favor del Sant Crist.

La capella de la dreta està presidida per una imatge femenina.

La parròquia d'Aiguafreda de Dalt va perdre cap a l'any 1778 la seva categoria a favor de la fins aleshores capella de la Concepció del barri de les Ferreries o Aiguafreda de baix, on avui hi ha el poble.

M'expliquen que encara a Aiguafreda de Dalt s'hi celebren dues festes anuals importants. El divendres sant un grup de gent del poble puja a buscar el Sant Crist per baixar-lo a la parròquia actual on s'hi està fins el dia de l'Ascensió en què es torna a pujar. Aquest dia s'hi fa un ofici solemne precedit d'una xocolatada i sardanes. També és costum fer-hi sardanes i missa el segon diumenge de setembre en què s'hi celebra la festa de la Santa Creu.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com