LA CASA TORRENTS ‘ LA BURESA’.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914), va projectar aquesta edifici que té l'estil d'una casa-palau neogòtica, per encàrrec de Llogarri Torrens i Serra, casat amb Antonia Burés i Borràs, vinculada amb la nissaga que va popularitzar la coneguda marca de llençols el Burrito Blanco.

Sembla que Antonia Burés i Borràs era una dona de caràcter, va ser la primera persona ‘notable’ en denunciar "la impurificació de les aigües" del riu Cardener en una denuncia contra les Minas de Potasa de Suria SA, l'any 1926. Hom pensa que la denominació popular de la casa com ‘la Buresa’ s’explica com a conseqüència d’aquest tret de la seva personalitat.
De la descripció tècnica de la casa llegim : Edifici d'habitatges amb tres façanes i una mitgera. Llenguatge historicista. Palauet de quatre plantes amb torres circulars als angles. Entrada central amb un vestíbul que es desdobla en dues escales iguals. Una de les torres, rematada amb cúpula cònica d'escames ceràmiques i tribuna al primer pis. Les façanes són de composició regular i simètrica, amb disposició ordenada d'obertures, alternant balcons i finestres d'esquema vertical. Balconada al primer pis i tribuna centrada. Galeria oberta al pis superior i cornisa amb imbricacions. Recent restauració del vestíbul de la planta baixa (ascensor). Les portes dels habitatges són originals amb decoració modernista.

La caiguda de nissagues com els Burés o els Tolrà, no s’explica – no pot explicar-se - només per les accions malèvoles i/o nefandes, d’algunes persones i/o famílies.

Comentaris

  • Hola Antonio[Ofensiu]
    allan lee | 13-07-2012

    M'agrada molt que dediquis entrades a Manresa. Aquesta casa, la Buresa, és, ja saps, preciosa de façana. Es va utilitzar com a fons de l'anunci de Loteria de Nadal, crec que era, d'aquest any passat. El meu pare, de jove, hi va treballar a dins: era metge i hi tenia una consulta.
    Moltes gràcies per apropar-nos a tots a les riqueses artístiques i culturals del nostre país. Fas una feina que admiro molt. Una abraçada

    Silvia

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6161 Relats

659 Comentaris

3964363 Lectures

Valoració de l'autor: 9.52

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com