LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL CARME DEL CONVENT DE LES GERMANES FILLES DE SANT JOSEP, DITES TAMBÉ ‘DE LA VETLLA’ DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia unes magnifiques fotografies del Marcel Morató Tort , de la Capella – innominada – del Convent històricament conegut com ‘de les Germanes de la Vetlla’; a reserva de la consulta – obligada – amb l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, us deixo una pregunta : parlem de l’ Institut de Religioses de Sant Josep de Girona ?. Congregació religiosa de germanes, dedicada a l'assistència a malalts, fundada per Maria Gay i Tibau l’any 1870. Les seves germanes, son també conegudes com ‘ Vetlladores’.




El Convent data del 1899. El projecte el signava l'arquitecte Santiago Güell i Grau (Vilafranca del Penedès, 1865-1955), i va ser presentat el dia 27 de maig i aprovat el 28 de juny de 1899.







La descripció tècnica ens diu que la capella és de planta rectangular de tres trams, separats per arcs torals adintellats i coberts amb sostre pla. L'absis és de cinc panys cobert amb nervadures rebaixades. La coberta és a dues aigües, a l'absis a tres aigües. La façana principal té una porta d'arc de mig punt, al seu damunt un ull de bou i un coronament amb campanar d'espadanya d'arcada apuntada. La façana lateral està dividida en bandes d'arcs ojivals cecs i ulls de bou. S'utilitza el maó vist.

La reforma i adaptació, avui és la seu del Col•legi Sant Ramon de Penyafort, data dels anys 1974, 1975 i 1976 i es va fer d'acord amb el projecte de l’arquitecte Josep Maria Rovira i Gimeno.

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Josep Sansalvador Castellet, des de l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, em contestava : L'any 1980, quan hi va passar el Josep Maria Gavín i Barceló , era la capella de la Marededéu del Carme, sense culte, del Jardí d'Infància el Patufet de les Germanes Filles de Sant Josep.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com