IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE BATEA AL LOCAL QUE HAVIA ESTAT DEL PARTIT REPUBLICÀ SOCIALISTA. LA TERRA ALTA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :

Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
D’aquest de Batea, en trobava – per pura casualitat - una imatge en ocasió de la recerca d’una fotografia feta l’any 1922 per l’eximi Josep Salvany Blanch Blanch ( Martorell 1866+ Barcelona, 1929 )Capella de Sant Antoni . Vilalba dels Arcs ; Terra Alta ; Catalunya ; Esglésies ; Retrats de grup .
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/9919/rec/7

Xavier Galcerà Adell, em deixava aquest comentari; és l ‘ermita de Sant Antoni de Vilalba , destruïda a la guerra civil , estava davant del que ara és lo Russinyol . Encara es beneeixen els animals allí ,el dia de Sant Antoni , i quan es fan professons sempre es passa i es resa en aquell espai.

Quan a les dades tant del Centre República Socialista en els anys previs a la dictadura franquista, com el període en que va exercir d’escola pública – que espero s’aniran ampliant a partir d’avui – reprodueixo :

Miquel Sunyer Xavier, el 1930 es creà el Centre Republicà Socialista i el 1931 compraren un local que inauguraven el mes de novembre del mateix any. De partits republicans n'hi havia d'altres y també tenien locals.

Xavier Galcerà Adell, el fet es que va ser una bona obra per a Batea , de centre republicà a escola de tots i durant molts anys.

Sabeu qui en va ser el mestre d’obres?

En quin període va servir d’escola ?

Existeix encara?

Quina funció fa?

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6134 Relats

646 Comentaris

3833983 Lectures

Valoració de l'autor: 9.52

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com

Últims relats de l'autor