GENTETA, GENTUSSA , MALA GENT.

Un relat de: Antonio Mora Vergés

D'antic no pocs dels càrrecs que exercien el poder, ha anat esdevenint o derivant - per l'abús sistemàtic dels qui els exercien - en insults o en qualificacions despectives. Dictador, Dèspota , Sàtrapa, Inquisidor, Censor ,.....

Avui no son ja els càrrecs, sinó els individus mateixos, els qui reben una valoració de "desferra humana" . Però com ha estat possible que gent tant i tant limitada, com Ieltsin, [Borís Nikolàievitx Ieltsin] , com Bush [George H Bush] , i com els nostres "liders" més propers [ actuals i anteriors ] , superbs ,prepotents , estults, ignorants, corruptes, .... fossin escollits de forma més o menys democràtica ?

L'anomenat sistema democràtic, amb tots els adjectius possibles, inclou des del sistema d'elecció directa [ una persona un vot ] únicament practicat en eleccions bàsiques i/o per llocs públics de poca importància, fins al sistemes de vot proporcional [ en un llocs calen més vots que en altres per obtenir la mateixa representació ], fins a les eleccions en les que participen només els qui han estat escollits en unes eleccions prèvies [ aquí podem incloure des dels grans electors americans, fins a les Administracions residuals del franquisme com les Diputacions, o la mateixa elecció del Primer Ministre i/o President en els sistemes parlamentaris com l'espanyol].

Una de les febleses d'aquest sistema la trobem en l'exclusió; d'entrada diferencia entre : legals i il·legals; el segons viuen aquí, treballen aquí, però no poden participar DE CAP MANERA en la vida política; tenim entre els " legals " el terç aproximadament de menors de 18 anys, que - cada cop més - podem ser subjectes de penes, càstigs i privacions, però que tampoc de CAP MANERA poden participar en la vida política; quan els qui superen la edat de jubilació hi ha certament una limitació evident per a fer efectiva la seva participació, i quan els qui tenen entre els 18 i els 60 i escaig, el nivell de desencís, desconfiança, fàstic, fins odi en el cas de les minories ètniques, racials i/o culturals.

Qui tria doncs als nostres polítics ?. En termes percentuals un nombre molt inferior al 50% de la població total.

Quina és l'extracció social dels qui volen assumir tasques de representació política ?. No us sorprendrà gaire que en un minso nombre procedeixin del món del treball; l'habitual és contràriament que vinguin de les classes altes i fins molt altes.

Avui els polítics son en gran mesura una "casta" quina màxima preocupació és la perpetuació dels seus privilegis personals , i/o els del ser grup social. Això comporta lògicament el creixement exponencial de la desafecció dels electors, i el descrèdit personal i col·lectiu dels "professionals" de la vida política.

Necessitem obrir un debat sobre la qüestió, i per damunt de tot, trobar una alternativa a aquest estat de coses.

© Antonio Mora Vergés



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com