ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BURG, ADVOCADA A SANT BARTOMEU. FARRERA. EL PALLARS SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 El Raúl Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de Burg , poble del
terme municipal de Farrera, a la comarca del Pallars Sobirà.

 

Burg  és al nord del cap del municipi de Farrera, a la dreta del Barranc o Torrent de Burg i als peus del Solà de Burg, en el vessant sud-oest de la Serra de Màniga i als peus, sud-est, d'el Farro. Queda a llevant del poble de Glorieta.

 

Sense arribar a tenir del tot aparença de població compacte, les cases de Burg són en el vessant meridional de la serra (El Ferri), a banda i banda del Torrent de Burg.

Té a la part central l'església parroquial , advocada a  Sant Bartomeu,   Patrimoni Gencat  en diu ; edifici  d'una sola nau flanquejada per capelles
laterals amb capçalera rectangular a sud i façana sota el pinyó de la coberta amb llicorella a dues aigües, en què s'hi obre la porta d'arc de mig punt i, per sobre d'aquesta, un petit òcul. A la dreta de la porta s'hi aixeca la torre-campanar, vuitavada a partir del nivell de la coberta de la nau. Abans el campanar estava rematat per un agut xapitell de llicorella. Actualment aquest xapitell ha desaparegut i ha quedat totalment pla per la part superior amb una creu i un panell.

Fotografia de Jordi Contijoch Boada.1999. Vista de l'interior de l'església des dels peus de la nau

A  l'extrem de llevant la capella de
Sant Francesc,  descrita com ; edifici  d'una sola nau, amb capçalera a l'est rectangular la qual està coberta per una volta de canó molt ampla i lleugerament rebaixada, mentre que la nau era coberta amb una encavallada de fusta, també ensorrada, a dues aigües, que suportava el llosat de llicorella.

La façana principal està orientada a l'oest, al centre de la qual s'obre la porta d'arc de mig punt flanquejada per dues finestres amb dintell de fusta. Per damunt d'aquesta hi ha una altra petita finestra; remata la façana un senzill campanar d'espadanya. Construïda amb pedra pissarrosa local sense desbastar, de petit mida i unida amb calç. La façana presenta un aparell de mida més gran i lleugerament més acurat.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es comprova que de l'ermita només s'hi conserven els paraments verticals, i en mal estat, amb esquerdes perilloses i parts enrunades; l'interior ha estat envaït per la vegetació

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25458 

De  la primitiva església romànica de Sant Cristòfol és conserva només part del seu mur nord, adossat a la roca, darrere la població actual i sota el penyal del castell, que correspon a un edifici d’una sola nau, segurament coberta amb embigat, i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un arc presbiteral del qual és conserva el
brancal nord. L’aparell és de pedra llosenca sense treballar disposada irregularment en filades horitzontals, i palesa les formes rurals de les
construccions del segle XI o potser del principi del segle XII.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-o-sant-cristofol-de-burg-farrera

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25456

Quan al topònim Burg:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=11313

De l’estudi de Farrera n’havíem escrit :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/07/in-memoriam-de-lestudi-de-farrera-el.html

Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars o coetanis a la dictadura franquista.

Els ho devem als nostres pares, avis,  besavis, rebesavis, i als nostres fills nets, besnéts, rebesnéts,… , i per damunt de tot, li devem a Catalunya.

Que l’any 2023 es facin realitat tots els somnis.

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5461795 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com