EL TÚNEL DEL CARRILET DE CAL BASSACS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
M’aturava per retratar el petit túnel del carrilet just a l’entrada del nucli conegut com Cal Bassacs, m’explica l’Antonio Sensada Parcerisa que en més d’una ocasió, havia vist com retrocedia el comboi (conjunt dels vagons d'un tren; castellà,convoy ) , fins la Capella de Sant Antoni de Pàdua – que no consta en la relació de monuments de Gironella - , per agafar embranzida i poder superar el desnivell del terreny.




El feixisme va acabar amb les industries tèxtils i mineres del Berguedà, i com a colofó va eliminar el carrilet; l'últim trajecte de passatgers entre Olvan-Berga i Manresa es va el 30 de juny de 1973, d'aleshores ençà només s’ha mantingut el servei per a mercaderies , en el tram entre Manresa i Sallent per al transport de sals potàssiques.




Li demanarem al Miquel Pujol Mur, i a la Rosa Planell Grau, que documentin – fins on sigui possible - , la història d’aquest túnel, la del rentador públic – sense senyalitzar - que hom troba un centener de metres més avall en sentit Berga, un cop superat el túnel, i just abans del trencall que mena fins a la Torre dels Teixidor Bassacs. És curiós que tothom es refereix a la casa com CAL [ contracció de casa del, sense fer però cat esment a la seva titularitat dominical ] , i mai com CAN ( contracció de casa d’en ) , que explícitament comporta el reconeixement d’aquesta qualitat de ‘dominus’.







Ah!, i sobretot la capella de Sant Antoni, situada també a la dreta un xic abans d’entrar al nucli de Gironella.

La inexistència d’un Mapa de Patrimoni de la ‘Perla del Llobregat’ , i la impossibilitat d’accedir des de la xarxa als documents del POUM, em semblaven un gran error dels successius Ajuntaments que han governat la vila.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com