EL DESCURAT PONT DE FERRO DE L’ESTACIO DE CENTELLES

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Em preguntava si l’autor d’aquesta estructura metàl•lica l’any 1909, havia estat l’enginyer José Playá Suñé, que lliurava l’ànima al senyor a l’edat de 63 anys , en el seu domicili de la Colonia Güell, a Santa Coloma de Cervelló, 30 setembre 1924. A la fitxa tècnica, s’obvia el segon cognom, tal i com és tradició, imposada des del Ministerio de Incultura i Odio Racial.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1925/06/28/pagina-20/33276813/pdf.html?search=Jose%20Play%C3%A0%20su%C3%B1e

La descripció ens diu : passarel•la construïda l’any1909 per facilitar el pas a les fàbriques Estabanell i Batlle, amb els materials característics de la industrialització (pedra, el totxo i el ferro). La seva amplada aproximada és de 2 metres. Dos grans pilars de totxana marquen l'inici i la fi de dit pont. S'hi accedeix per uns grans graons de pedra que conformen dos arcs lleugerament corbats.

El ferrocarril va arribar a Centelles el 8 de juliol de 1875, com per arreu va portar ‘aires nous’ que es van traduir – aquí en menor mesura que a la Garriga i/o Cardedeu – en nous edificis que incorporaven alhora, l’estètica i els avenços tècnics del modernisme.



Actualment el pont i l’estacio mateixa presenten un lamentable estat d’abandó del que se’n feien ressò un grup de veïns : http://www.convergencia.cat/media/11279.pdf

Qui recorda hores d’ara que gràcies al tren alguns burgesos barcelonins van escollir la vila de Centelles per estiuejar ?

Felicitem als responsables per aquesta tant ‘perfecta’ desídia.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com