EL CRISTÒFOL COLOM DE L’ARBOÇ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
L'edifici ara dit – de les Amèriques – fou construït de cap i de nou per un mestre d’obres i/o un arquitecte ‘desconegut’ segons llegeixo; aquestes coses no son dissortadament inhabituals a l’Arboç, però costa d’entendre com es podia aixecar – face to face amb l’Ajuntament – un edifici, sense que la Corporació Local en tingues coneixement. S’inaugurava l’any 1923 per Marcel•lí Jané, qui exercí com a venedor ambulant fins a l'any 1936.

Abans fou ocupat pel sabater Sagal que es traslladà des de l'edifici de La Confiança, que curiosament s’aixecava també sense coneixement de la Corporació Municipal, en el mateix carrer Major.

El que atorga notorietat a l’edifici de les Amèriques, i a la mateixa població de l’Arboç, és l'estàtua de Colom situada al capdamunt de l'edifici, còpia a escala, en fusta de caoba, de la que hi ha a Barcelona i que va ser realitzada pel seu mateix autor, Rafael Atché i Ferré (Barcelona, 1854 – 1923)




Aquesta rèplica va figurar al pavelló del fabricant de tabacs local Josep Gener i Batet (l'Arboç, Baix Penedès, 1831 — Barcelona, 1900 ) a l'Exposició de 1888.

Quan el palau Gener es va vendre als salesians que hi instal•larien un noviciat , que passarà a ser escola –residència, l'estàtua vaser venuda al seu actual propietari, que la va situar a l’emplaçament en que avui es troba.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gail.com en la tasca de recuperació de la memòria històric

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com