CORNET. BAGES. L'ESCOLA ‘NACIONAL` DE L’ANY 1929.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Està situada al costat dret de la carretera venint des d’Avinyò;




De l’indret ens diu l’enciclopèdia de Barcelona :

Poble del municipi de Sallent de Llobregat (Bages), a l'esquerra del riu de Cornet, afluent per l'esquerra del Llobregat, que neix als altiplans que limiten el Lluçanès pel SW, dins el terme de Gaià, i desguassa a la vila de Sallent.

No diu res del fet – que personalment estimo tràgic - que l’any 1.840, com a conseqüència de la ruïna de l’estat, es produeix la primera de les grans concentracions de municipis; Cornet, equidistant entre Balsareny i Avinyó, serà agregat a Sallent.

El Regne d’Espanya - catòlic, apostòlic i romà - consuma a les darreries del segle XIX, l’espoli dels bens de l’església, materials, amb les desamortitzacions, i immaterials, instaura’n el Registre Civil, i molt a contracor – el poble com menys coneixement tingui millor, aleshores i ara – dissenya un sistema públic d’educació.

A les poblacions rurals l'església, des de temps immemorials, s'havia fet càrrec de l'ensenyament dels infants. Aquest any 1.936 – en el cas de Cornet - seran la Generalitat i el municipi els qui tindran cura d'aquesta important tasca.

Es trencava dramàticament una tradició que portava – amb independència de la seva situació econòmica – als qui ‘ tenien condicions’ a l’excel•lència acadèmica per la via dels Seminaris Menors, i Majors. A Catalunya hi ha encara moltes persones que us en poden donar testimoni.

L’edifici actualment està destinat pel que fa a la planta baixa, on hi havia originalment les aules escolars com a sala d'exposicions. El primer pis és un habitatge particular.

És la seu de l’Associació d’Amics de Cornet
Josep Ribera
Telefon . 938200138
Antigues Escoles de Cornet 08650 Sallent (Barcelona)

A la fitxa del mapa de patrimoni s’explica :

Edifici de planta baixa i teulada a dues aigües amb un pis i golfes d'alçada. Té un afegit a la banda esquerra de la façana de planta baixa i teulada a una vessant. Disposa de tres obertures de grans dimensions a la planta baixa, destinada originalment a aules escolars i actualment com a sala d'exposicions. Al primer pis també hi ha tres obertures de més petites dimensions actualment destinada a habitatge particular. Al capdamunt de tot, i centrant la façana, hi ha una petita finestra semicircular. L'aparell és de pedra irregular unida amb morter. S'utilitza el totxo com a element decoratiu en les obertures, llindes i voltes.

Conserva a l'entrada la campaneta que avisava als alumnes per entrar a l'escola, datada el 1929, any de la seva inauguració. A la façana es llegeix encara el rètol "Escuela Nacional de Cornet (Sallent)"




Tancava els ulls i veia perfectament els nens i nenes de Cornet, en aquella esplanada curulla de verdor, amb la ma dreta aixecada, cantant el ‘Cara al Sol’.





Em quedo amb la bonica imatge de l’escut parlant de Cornet [ COR-NET].

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com