Començament de curs

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Setembre ens recorda l'inici de l'activitat escolar, per moltes persones, tècnicament l'any comença al setembre i acaba al juny ( fins i tot, avui és fàcil trobar agendes, anomenades "escolars", que tenen aquesta cadència ); per moltes més encara, comença el quilòmetre 0 d'un nou any de treball; un llarg període que caldrà superar per tornar a gaudir d'uns dies - sempre escassos ( fins i tot pels mestres ) - de lleure i descans ; altra cosa però, és que fem realment en els períodes de descans, ja que molts i molts, ho aprofiten per esgotar-se en tots els camps possibles, físic, psíquic i sobretot econòmic, oi ?

El projecte de nou curs, cal que ens porti alguna ampliació en l'àrea dels coneixements, aplicats o no a la tasca diària, així que com a propòsit primer podríem tenir el de saber alguna cosa més, de les que sabem ara, quan tanquem els curs, d'acord ?. En l'àrea de l'activitat no laboral - el que anomenen "vida", cal que tornem a col·locar aquelles tasques que tant i tant ens plauen, any rera anys ; un cap de setmana per les terres de l'Urgell, potser Vallbona de les Monges ?, potser la veïna capital de la Conca alta , Santa Coloma de Queralt ?, o en aquesta ocasió retornar a les terres de la Vall d'en Bas ?, o tornar a Núria ?, o perquè no, arribar-se fins a Ulldemolins i la Serra de la Llena ?, ja ho decidirem, oi ?. Ens cal també plantejar-nos conèixer algun lloc nou, que us sembla, la comarca veïna de la Llitera, que tot i trobar-se dins de la regió aragonesa, conserva força la parla catalana, amb alguns modismes particulars - diria jo , reminiscències del català antic, com ho veieu ? - , els pobles del sud francès, varen perdre ràpidament la llengua catalana, i ara en alguns llocs, amb molts treballs, sembla que volen recuperar l'antiga parla, coneixen el tarannà francès, aquesta és una tasca condemnada al fracàs; en qualsevol cas que no sigui per nosaltres, oi ?. Que ja coneixeu tot el sud de França ?, tot, tot ?, segur ?. De projectes com anem ?, farem alguna cosa amb aquell plec de narracions, o aquella novel·la en la que fa qui sap el temps que treballem ?, en això cal que siguem constants, en castellà diuen " el que la sigue la consigue " ; em peso que no sempre la seguim com cal, oi ?. I la família ?, tot i que sembla que va al final, aquesta sempre, sempre, sempre, ens l'hem de posar al primer lloc, al cap i a la fi, la resta complementa, però sense cap mena de dubte, aquesta sustenta, oi ?.

Queden per a fer més consideracions i propostes, però com en tot, si som més colla a fer-ho, de ben segur que el resultat serà més reeixit, oi ?.

Que us sembla afegir les vostres propostes particulars a la meva, i entre tots omplenar d'activitats atractives aquest curs que tot just comença ?.

Comencem ?

mora.a@guimera.info




Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455939 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com