CAPELLA ‘PRIVADA’ DEL CEMENTIRI DE SANT FELIU DE LLOBREGAT. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava des de l’exterior del Cementiri la petita capella de planta absidal d'una sola nau, que s’aixecava l’any 1890 sota la direcció Tècnica de Miquel Pascual i Tintoré ( Sant Feliu de Llobregat, 1849 — Barcelona, 1916 ), aleshores arquitecte municipal.



L’edifici està situat a l'extrem nord – la part més elevada - del cementiri municipal que està enclavat – literalment -. en un clot de terreny, a Sant Feliu de Llobregat cal ‘ baixar al Cementiri’.

http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08211

En portada presenta una porxo d'entrada amb un arc rebaixat de reminiscències modernistes que s'obre a un espai de planta rectangular previ a la nau de la capella i separada d'aquesta per una porta rectangular.

La nau té el sostre voltat amb dos nervadures transversals.

La façana presenta sobre la porta d'entrada un rosetó i una decoració de lesenes.

Té campanar d'espadanya, però no hi ha campana.

Les raons del trasllat del Cementiri – aquí com per arreu – poc tenen a veure amb el creixement demogràfic, Sant Feliu assolirà desprès de l’arribada del tren l’any 1855, el nombre de 2484 veïns censats, i no serà fins l’any 1900 que s’assoliran els 3.000.

El Primer Feixisme – la Dictadura de Miguel Primo de Rivera (Jerez de la Frontera, Cadis, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930 )- , farà augmentar el cens fins als 6.343.

El Segon Feixisme - Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, conegut del 1938 al 1982 com Ferrol del Caudillo, 4 de desembre del 1892 - Madrid, 20 de novembre de 1975 ) - , elevarà exponencialment la xifra : 37849 l’any 1981.

La ‘Democraciola’ , ens deixava al mes de desembre de 2012 un cens de 43.671 habitants.

Ens agradarà saber l’advocació d’aquesta Capella; a l’altar hi ha una imatge del Sagrat Cor, i presideix un Crist a la Creu. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@g mail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com