Un deute heretat

Un relat de: Vicent Llémena i Jambet
No sé molt bé si un deute heretat es pot rebutjar. El cert és que pels anys noranta el Sento se'n va anar a fer la guerra, estigué en el sisé batalló Corcuera de l'exèrcit del seu país.
Va anar a fer la guerra a Bòsnia-Herzegovina, en fi, la del desmembrament de l'antiga Iugoslàvia, que tan bé havia lligat Tito.
Va aprendre serbi-croat, però a l'igual que en algunes regions espanyoles, el serbi i el croat s'havien diferenciat artificialment l'un de l'altre i, hi havia qui es tallava tres dits de la mà dreta per a poder fer el signe de la victòria, tal va ser l'ambient de la guerra.
El Sento en una de les batalles per a conquerir un pujol va perdre la cama dreta i el braç esquerre, talment com el “Manco de Lepant”, Cervantes; amb la qual cosa va abandonar Bòsnia i passà a ser un jubilat de l'exèrcit.
El temps li passava lentament i molt poques dones s'interessaven per ell fins acabar avorrint-se i, com que l'avorriment és camp sembrat pel dimoni, va rebre una telefonada, li parlava des del Canadà un advocat que representava a una dona de la mateixa edat que ell i que el denunciava per encalçament.
En un moment va dubtar, si jo fa més de deu anys que no fot? Però ràpidament li vingué al cap el nom d'Ampariues, únic amor de la seua vida i no correspost, eren uns xiquets de dihuit anys més o manco.
Havia segut una dona a la què aspirava i dia sí dia també li llançava una floreta, que tot i que amable no va poder evitar que s'ajuntara amb un advocat huit anys major que ella una setmana més tard.
Finalment el portà a juí i hi va aprendre que els deutes heretats, puix ell ja no tenia la mà amb què li soltava els besos bufant a l'aire, també es pagaven.
Aquella dona tenia una forta posició econòmica i un marit d'advocat i el Sento cobrava una pensió de l'exèrcit que no li donava molta alegria, va haver de parlar amb un advocat d'ofici, que li assignaren.
Quaranta anys després l'elit venia a per ell, que es va haver d'endeutar per a pagar-li a la xica els seixanta mil euros amb els que el jutge el va penar.
El seu advocat, un jove inexpert i poregós li havia proposat arribar a un acord per a pagar huitanta mil i tancar l'assumpte.
El que són les coses, set besets, un per dia, li havien costat manco que a l'advocat, que als seus trenta-dos anys no havia soltat ni una floreta ni havia conegut cap dona. Una volta pagada la hipoteca que va haver d'engegar va viure feliç, però sempre amb la mosca darrere l'orella, que li dificultava trobar parella, fins que la trobà, el món li donà la raó, sempre hi ha una tapadoreta per a una cassoleta.

Comentaris

 • Records[Ofensiu]
  Prou bé | 06-08-2021

  Gràcies Vicent pel comentari. Al meu relat records de postguerra. Jo també m'he emocionat un poquet en recordar i escriure. Tot són fets reals i encara que potser, el temps, amb els anys hagin estat matisats....quan som grans els records antics agafen nitidesa.
  Que se n'ha fet del Sento? Amb total cordialitat

 • Amors i deutes [Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 19-07-2021 | Valoració: 10

  Ostres, el protagonista d’aquesta sèrie no té cap mena de sort, pobret! Aquí barregem vells amors amb realitats massa bèsties, tot plegat un còctel magnífic, un bon text per digerir després d’una bona paella a la Platja de la Malva rosa, per exemple. I en bona companyia, clar! Una forta abraçada des de Ribes de Freser!

  Aleix

 • Amors i deutes [Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 19-07-2021 | Valoració: 10

  Ostres, el protagonista d’aquesta sèrie no té cap mena de sort, pobret! Aquí barregem vells amors amb realitats massa bèsties, tot plegat un còctel magnífic, un bon text per digerir després d’una bona paella a la Platja de la Malva rosa, per exemple. I en bona companyia, clar! Una forta abraçada des de Ribes de Freser!

  Aleix

 • El Sento[Ofensiu]
  Prou bé | 06-07-2021

  Anem sabent més del Sento, gràcies als teus relats que conviden a anar llegint...a veure, ara, què passarà? D'això se'n diu mantenir l'interès del lector. Amb total cordialitat

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Vicent Llémena i Jambet

Vicent Llémena i Jambet

38 Relats

209 Comentaris

35908 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
El meu bloc és: El Primer Home. Volta de guant a la filosofia. Vaig nàixer al 1964 a València, al barri de Russafa i moriré, bé ja ho sabreu, sóc un treballador xic per a tot que li ha picat allò d'escriure i escric de tant en tant, tinc alguns contes i assaigs i m'agradaria publicar-ne alguns en esta plataforma literària. Comenteu els meus relats encara que siga críticament, vos necessite i vullc aprendre a escriure. Citant Pep Roig "...camino a anys llum de la teva pròpia llum..." i "...el teu silenci tan poc breu no em permet ni respirar...", el meu pseudònim és Vicent Llémena i Jambet, el darrer i definitiu, mon pare em deia amorosament "llémena" per la meua curta edat i també en referir-se al meu germà i a mi ens deia els seus "jambets" i els seus "gafarrons", d'ací el meu nom a relats. M'agraden els escacs, el meu jugador preferit es Aaron Nimzowitch, en literatura m'agraden autors com Jean-Paul Sartre, Albert Camus i tot l'existencialisme francès fins i tot el primer existencialista com era Kierkegaard, tota la novela del segle XIX francès i el romanticisme alemany, castellans m'agraden García Lorca, és clar el segle d'or del castellà, i Antonio Machado, César Vallejo, Juan Ramón Jiménez, dels "actuals" Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Juan Goytisolo, Fernando Sánchez Dragó, Antonio Gala, Pío Moa, etcètera, dels hispano-americans Borges, Cortázar, Neruda, Gabriel García Márquez, sobretot el realisme màgic, també Isabel Allende, Miguel Ángel Asturias, etcètera, i dels de la terra els del segle d'or del valencià, i Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Ferran Torrent, Pere Calders, Salvador Espriu, Quim Monzó que és la meua inspiració, Enric Valor, Carme Riera, Carles Recio i Alfaro, etcètera , en filosofia m'agraden els filòsofs de la sospita Marx, Freud i Nietzsche, també Darwin, tot i què sóc més partidari de Lamarck per la meua influència psicoanalítica, el meu filòsof preferit és Sòcrates, entre molts d'altres, m'agrada l'assaig en general, el futbol, el meu equip és el Valéncia i també m'agrada la psicoanàlisi. En música clàssica, autors com Schubert i Mahler i també Chopin, i de temàtica nacionalista el valencià Joaquim Rodrigo o Smetana, de Wagner m'agrada Tristà i Isolda i en música de cantautors Georges Brassens, Lluís Llach, Serrat, Raimon, Mª del Mar Bonet, Sabina i Luis Eduardo Aute. En informàtica sóc dels mig romàntics als que li agrada conjuminar allò pràctic amb allò ideal i tinc l'xp amb el service pack 3, espere que molts anys si el mercat ens deixa, com també la versió Suse 12 del Linux a una partició del disc dur, pero el que més m'agrada per sobre de tot és una bona conversa amb un cafè i una cigarreta, però semrpe viscuda des del discurs de l'analista, així doncs deixe fora l'histèric, el de l'amo, el capitalista i l'universitari per a fer-los servir de tant en tant, ah! i els meus polítics preferits Winston Churchill i Léon Blum.


"A vosaltres ebris d'enigmes que gaudiu amb la llum del crepuscle" Aixina parlà Zaratustra. F. Nietzsche.
"Vaig créixer al mar i la pobresa em va ser fastuosa; després vaig perdre el mar i aleshores tots els luxes em van semblar grisos, la misèria intolerable". Albert Camus, del llibre El verano/Bodas.
"Hay mujeres en Génova cuya sonrisa he amado durante toda una mañana, no volveré a verlas evidentemente, nada hay más simple, pero ninguna palabra podrá apagar la llama de mi pena" Albert Camus, del llibre El revés y el derecho.
"Jo maleeixo ço que atreu i ensiborna l'esperit i, fent-se'l seu, el té bandit en una vall de plors; i maleeixo l'opinió enlairada que hom té de si mateix, els mirallets i somnis de fama i de conquesta, i la possessió que ens afalaga: muller, fills, servidors; i el treball i la paga esperonant-nos vers l'ardida gesta o estovant el coixí d'un llit platxeriós; i maleeixo el suc del raïm xardorós, la il·lusió divina, i la fe i l'esperança, i encara més a la paciència mansa!
El transitori és sols paràbola. Ací es performa el que ens mancava; l'indescriptible esdevé un acte aquí; atrets som tots els homes de l'Etern Femení".
Faust- Goethe.
Ara vull fer un xicotet homenatge al cinema, i en especial a aquella gran pel·lícula, Blade Runner de la qual una de les seues frases ens valdria a tots nosaltres, doncs cada individu és únic, aïllat i desconegut, i tots som esclaus, tots fracassem, tard o d'hora, com diu Margueritte Yourcenar en Memories d'Adrià, ... davant d'un fill massa estimat, .. la malaltia... la vellesa...finalment davant la mort, després les nostres gestes, els nostres amors, les nostres guerres, la nostra mateixa mort, moriran amb nosaltres després d'una xicoteta pròrroga. Hui no pense ben bé aixina, he trobat l'amor i amb ell l'Eternitat, que no la seua il·lusió.
Son les darreres paraules de Batty, un replicant abans de morir:
Es toda una experiencia vivir con miedo... ¿verdad?
Eso es lo que significa ser esclavo
Yo... he visto cosas
que vosotros no creeríais...
atacar naves en llamas
más allá de Orión,
he visto rayos C
brillar en la oscuridad
cerca de la puerta de Tannhäuser
Todos esos momentos
se perderán en el tiempo
como lágrimas en la lluvia
Es hora de morir.
És molt paregut a aquells versos de Federico García Lorca en Poeta en Nueva York i la seua Oda a Walt Whitman:
Mañana los amores serán rocas y el Tiempo
una brisa que viene dormida por las ramas.
Por eso no levanto mi voz, viejo Walt Whitman contra el niño que escribe nombre de niña en su almohada.
Xicotetes joies que m'aborronen la pell. Magnífiques.