SANT JOAN DE BERGÚS .BAGES

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Anàvem la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur a la recerca d’un bon lloc per dinar; persones amigues ens havien parlat de Su, i en aquesta excursió vam decidir provar-ho; veníem de Cardona , per la carretera que per l’interior porta al Miracle , i ens dirigíem cap aquella petita població; en la llunyania veiem un campanar de l’església que s’aixeca orgullós enmig de la planada; després de dinar força be, i molt ben atesos en el restaurant del Forn de Su, refèiem el mateix camí i ens arribaven fins a Bergús des de la cruïlla de la carretera que hi condueix.

Bergús és un barri del municipi de Cardona (Bages). És situat a 635 metres d’alçada al pla del mateix nom. És molt agradable veure grans extensions de terreny dedicat a l’agricultura, bàsicament cereals.

És troben documents que parlen de l’església des de 981, però sembla ser que l’any 889 podia existir ja com a cel•la i llavors va passar a dependre de Sant Joan de les Abadesses.

Hi ha quantitat de masos pels voltants que depenien de l’església. En aquest sector hi ha també estacions neolítiques (els clapers d’Altamís, la barraca dels Moixonaires o la coma de Fontelles).



L’església s’ajustava a la tipologia clàssica de fàbrica romànica; el segle XVIII – i els diners d’Amèrica en van fer una ‘adaptació a l’època’; supressió de l’absis; sobrealçament del campanar i l’allargament de la nau, arribant fins a canviar la seva orientació.

La façana està coberta amb una bastida d’obres, haurem de tornar en una propera ocasió per recollir-ne imatges.



L’edifici està en un bon estat de conservació, i son encara visibles clarament unes arcuacions llombardes en els murs que pertanyien a la construcció primitiva.



A la part de darrera de l’església hi trobem una creu de pedra en molt bon estat.



També s’ ha de fer esment de la torre de la casa Garriga.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407324 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com