SANT GENIS DE CASAVELLS. CORÇÀ. GIRONA. L’EMPORDANET. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava l’església parroquial de Casavells, poble que pertany actualment a Corçà, a la comarca de l’Empordanet, està advocada a Sant Genis.



La descripció tècnica ens diu que és un edifici d'una nau i absis semicircular. Volta apuntada a la nau, arc triomfal de la mateixa forma i volta absidal ametllada. Finestres romàniques de doble esqueixada; restes de la porta primitiva a migdia, d'arc de mig punt. Als afegitons i reformes post-medievals hi corresponen les capelles laterals, la sagristia i el cos superior o terrabastall. També són tardanes les obertures del frontis: porta barroca classicitzant amb frontó corbat i partit i fornícula i un òcul. A la porta hi figura l'any 1722. Al costat N del temple es dreça la petita torre-campanar romànica de pla quadrat i un pis d'obertures geminades. L'aparell romànic és de carreus grans i ben escairats. Els murs dels sectors afegits són construïts amb pedres sense treballar, lligades amb carreus angulars. Campanar de Sant Genís. Petit cloquer de torre de planta quadrada al costat septentrional de l’església El pis superior té quatre obertures geminades i romàniques que tenen arquets de mig punt, columnetes i capitells. Corona la torre una cornisa .

Aquí, com a Sant Martí de Cassà de Pelràs, o a Sant Joan de Matajudaica, la manca de sacerdots és si cap encara més evident, perquè els residents son persones d’edat en la seva majoria.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gma

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407790 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com