PANTEÓ DE LA FAMÍLIA BERENGUER D’ARTÉS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Josep Olivé Escarré, i a l’Antonio Mora Vergés, ens aturàvem per admirar, la ‘Plaça dels Panteons’ del Cementiri Municipal d’Artés i retratar una construcció bovejada, en forma d'ou, amb l'estructura de pedra (gresos) i amb una gran obertura a la part frontal i dues finestres a la part del darrera. L'obertura frontal, les finestres i tot el voltant del panteó (reixa) estan decorats amb uns excel•lents treballs en ferro forjat, on hi predominen els motius florals, alguns animals (cargols) i altres. Al cim hi figura una creu envoltada d'una liana, les arrels de la qual davallen per la cúpula del panteó. En el seu interior hom pot veure un sarcòfag treballat en pedra calcària, amb decoracions florals a la tapa i a la part frontal, i amb dues argolles de metall. El sarcòfag recull les restes de Josep Berenguer Vilarasau, mort el 10 de setembre de 1895 – deduïm per tant, que devia ser enterrat a l’antic fossar, i traslladat a l’actual cementiri en una data indeterminada, posterior en tot cas a l’any 1906 - sembla que el sarcòfag de pedra data però ,del moment de la seva mort.Josep Berenguer Vilarasau (1815-1895), descendent d'una família de paraires, va ser el fundador de la fàbrica de cal Berenguer d'Artés.

Em cridava l’atenció una disposició que es recollia en el testament , i que deia : que si moria a Artés , volia que la fàbrica parés fins al migdia, i tots els treballadors que anessin a l'enterrament rebessin una pesseta , i els altres assistents mitja pesseta. Els testaments habitualment s’obren amb posterioritat a l’enterrament, i no trobava cap persona que recordes que això hagués succeït.

Sou pregats d’ampliar i/o esmenar aquesta informació , aixi com fer-nos saber el nom de l’autor d’aquest singular panteó a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6509 Relats

720 Comentaris

4823544 Lectures

Valoració de l'autor: 9.57

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com