Oracle

Un relat de: aleshores
Ves a saber per quin motiu, tot passant per davant de la residència d'avis en aquella plaça, vaig decidir d’entrar-hi, per curiositat, potser, i recordant les llargues estones en què vaig acompanyar la mare, que ja no em coneixia en la seva darrera etapa abans de marxar cap al no-res definitiu -excepte en el record-.


Vaig entrar, dic, i no sabia i encara no sé per què ho vaig fer. Aleshores em vaig dir: pregunta si de cas, pel Sr. Roig, ara que ets aquí, no facis el ridícul del tot. Pot semblar que t’havies equivocat de residència.


Per la meva sorpresa, la persona de recepció em va respondre: "De part de qui?"

"Del seu nebot Ignasi", li vaig respondre. A partir d’aquell moment jo seria l’Ignasi Roig, cosa que no em desagradava perquè sempre n’havia sentit íntimament roig. Fins i tot, de petit li havia demanat al meu pare si els rojos es podien distingir pel seu color.


Mentre retenia els nervis i feia un posar tranquil em van dur una persona en cadira de rodes i mirada perduda, de molta edat. Feia l’aspecte d’algú que ja no hi és del tot. L’assistent em va somriure benevolent i em va explicar que feia molt de temps que ningú no venia veure’l, però ell ja no se n’adonava.


Li vaig demanar: "Què puc treure’l al carrer, fins al centre cívic avui que fa bon temps?" Va baixar de les cambres una roba d'abrigar i vam sortir al carrer.


"Oncle - Li vaig dir-, com esteu?" I ell, em va respondre per a sorpresa meva: "Bé, bé. M’agrada que em toqui el sol i que faci fred alhora". "Voleu que fem un tomb per la plaça, doncs?" - Li vaig respondre?


M’havia dit que es trobava bé i vaig comprendre que havia de tornar-lo a visitar a aquella impersonal llar; si hagués dit qualsevol altra cosa hauria desistit. Vam passejar una estona en silenci, fent el tomb.


"Com ha quedat el Barça em va demanar? Ha marcat Sotil o Assensi a passada de Rexach? S’ha barallat en Cruyff amb Ovejero (aquell defensa de l’Atlético) per la seva entrada tan dura amb les dues botes per davant?"


Aleshores li vaig dir que havíem tornat a guanyar la lliga. No només això; també la copa i la “Copa d’Europa”. "Què dius ara? Amb Rinus Mitchel d’entrenador!"


A veure si es mor Franco, va dir fluixet i podem recuperar als del fossar de baix, sota la figuera, i va assenyalar cap a l'est com si fos allà mateix el fossar.


No us preocupeu, tard o d’hora caurà - vaig respondre, segur aquest cop del meu encert. Certament, vaig retornar a la meva infància i joventut per un moment, mentre completàvem la volta sencera a la plaça.


Havia reconegut que no era el seu nebot, quan m'ho van demanar una mica seriosos a la recepció. Però la persona de recepció reconeixia, de tota manera que al Sr. Roig li havia anat bé la meva presència i que el tragués a passejar i es volia fer l’orni, però jo li vaig oferir la meva documentació i la mentida piadosa que no es va creure que pertanyia a una associació d'ajuda a la vellesa. Ho va consultar per estar més tranquil, als nebots de debò que no disposaven de gaire temps o no es trobaven prou bé per venir-lo a veure i els va semblar magnífic.


Que significa viure li vaig preguntar en una de les sortides i ell absent, però no del tot, i, tanmateix, enigmàtic va dir només: "Sol, amic".


I perquè he vingut si tot importa tan poc, m'havia preguntat jo a mi mateix, uns instants abans.


Em vaig quedar rumiant allò que m’havia dit i em semblava haver sentit que hi afegia: "Gol", i no solament sol, que podia voler dir, o bé solitud o bé referir-se a l'astre.


El darrer dia que ens vam veure, li havia descrit per enèsima vegada com Marcial havia deixat assegut al defensa que l’havia seguit fins a la banda dreta de l’atac i havia centrat per a què Sotil rematés de cap: "Mama campeonamos" havia telefonat al Perú i li havia dit a sa mare. Ell mig endormiscat amb ulls tancats, enjullat pel sol, va obrir-los un moment i va repetir: "Mare".


El dia del seu enterrament. Vaig dur-li un ram de flors. Aquell oracle s’ho mereixia.

Comentaris

  • Escalfor[Ofensiu]
    Montseblanc | 21-12-2024

    Segons la meva experiència, dins les residències és ple de gent que espera algú que els tregui a prendre el sol, a intercanviar quatre paraules, una carícia, una mirada...
    Si el protagonista, després de la mort del Sr. Roig, tornés a la residència, demanés per una altra persona, tornaria a tenir algú especial amb qui sortir a passejar. Com diu la meva mare "hauríem de morir de cop i en plenes facultats".
    He trobat el teu relat molt actual, real i romàntic, en el sentit estricte de la paraula romàntic, és a dir una exaltació dels sentiments, tractant la mort, la vida, l'amistat...
    Saps? Tal com soc jo, diria que el Sr. Roig, quan diu sol, es refereix a l'astre, a la seva llum, la seva escalfor, potser portava anys sense sortir a fora. Jo sempre dic que mentre tingui ganes de que em toqui el sol, veure com es pon, o com surt, adormir-me sota el seu escalf, voldré viure un dia més.

    Moltes gràcies pel teu comentari al meu darrer relat. Els humans som prismes d'infinites cares, tantes que moltes vegades entren en contradicció. L'entorn social molts cops és com un tancat, dins el qual ens movem i ens fem la falsa il·lusió de llibertat, però si ens acostem a la tanca, si la volem saltar, llavors és quan se'ns fa evident que no som més que hàmsters a la roda. Sí que de vegades pots baixar, reflexionar, potser transgredir, però aquest prisma que som, nosaltres mateixos, ens tornarem a fer pujar a la roda, potser per manca de valentia, potser per seny... Ara, això de sortir de l'àrea de confort, de "pecar" que dirien els religiosos, és adrenalínic. Després vindrà el penediment, el "perdó dels pecats", o no...

  • Impressionant. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-12-2024

    Bona nit: Aquest relat dona per a molt, perquè les persones han de ser enllaços sempre. L'important és saber vincular-se uns a altres.
    Molt ben plantejat, aquest relat: Aleshores.
    Que passes bon Nadal i feliç any nou.

    Cordialment.

  • vincles[Ofensiu]
    Nua Dedins | 14-12-2024 | Valoració: 10

    Un relat molt necessari per reforçar la importància dels vincles entre persones, que a vegades són familiars però a vegades no tenen perquè ser-ho.

    Et segueixo llegint 'aleshores'.

    Mil gràcies també per les teves amables paraules en el meu darrer relat 'Mare de gelatina'

  • Un impuls. [Ofensiu]
    Xavier Valeri Coromí | 11-12-2024 | Valoració: 10

    El protagonista s'atura al geriàtric i cerca un ancià a la babalà. Es troba amb un personatge clàssic que ha mantigut el futbol de la seva època a la ment i això crea un llaç. Són personatges plans, forts, quotidians i sobretot bons. La idea i el seu desenllaç els he trobat molt bones. La reflexió del què hem vingut a parar aquí, on tot canvia, però en essència segueix igual. Queda en l'aire si l'ancià vol sol (astre) sol (solitud) o en realitat a dit gol. El que li agradaria veure, celebrar o fer un bon gol. Al capdavall, celebrar un gol de l'equip apreciat és una de les coses bones de la vida.

  • Futbol i humanitat [Ofensiu]
    llpages | 07-12-2024 | Valoració: 10

    Un relat que et deixa un gust agredolç, que descriu excel·lentment una situació humana referida a la vellesa junt amb comentaris nostàlgics d'una època del Barça. Sap crear una atmosfera entre nebot i oncle que t'embolcalla sense adonar-te'n i et transmet tendresa a parts iguales. Bona feina, aleshores!

  • Nebot[Ofensiu]
    SrGarcia | 05-12-2024

    Em sembla un relat molt humà i commovedor. Els temes que tracta són eterns: la vellesa, la solitud, la connexió entre, persones, l'abandonament, la malaltia.
    Molt curiós que el senyor Roig, ja viu a altra època, encara bo que no li van parlar de la desfeta contra l'Steaua de Bucarest. El diàleg seria còmic, si no fos que és tan dolorós.
    Molt ben trobada l'ambigüitat de la paraula "Sol", que fa pensar tant al presumpte nebot sobre el seu possible significat.
    Un final commovedor, el Senyor Roig ja no és un desconegut, és un oracle, un símbol de saviesa, tot i que, potser, l'autèntic oracle hauria de ser el narrador: la seva humanitat, la seva generositat, el fan admirable, d'una profunda saviesa.

Valoració mitja: 10