ONÍRIC DE LLETRES

Un relat de: Janes XVII
El somni ha nascut.
Des de la redacció els narrem amb l’entesa a les plomes i amb tot l’enteniment com de cop i volta les lletres han creat el caos. Avui s’ha dit prou. S’han sollevat i manifestat davant la llibreria Llengua Neta de l’Avinguda dels Relats. Invoquen les velles i masegades demandes que simplement interpel·len als lectors a que estimin la Llengua sense concessions, que llegeixin bé, a consciència, i la innegociable prohibició absoluta de les lectures en diagonal. Des de l’Institut d’Estudis Nostres i el Grup Enciclopèdia de la Terra, han donat el seu suport incondicional a la protesta. Cap a les 10h del matí, hora catalana, han iniciat la marxa. Totes elles hi eren amb les seves infinites composicions i la seva immensa progènie/nissaga. Hi han assistit tota mena de mots, paràgrafs, frases fetes, refranys, travallengües, encreuats, desconegudes i fins i tot les paraules foranes que han trobat acolliment. Ha resultat una concentració pacífica, multitudinària, s’han estat de llençar cap mena d’accent ni apòstrof ni guionet, ni cremat res de res, tampoc s’han enfrontat al Consorci de les Cobertes que intentava inútilment que els capítols fugissin per adherir-se a la mobilització, també els relats fent honor al lloc de trobada s’han escapolit de les enquadernacions i fins i tot han contribuït al desconcert confonent les històries en un aiguabarreig esgarrifós.
Segons el comitè organitzador de les Lletres Benpensants la xifra d’assistència ha estat multimilionària, evidentment les fonts oficials de l’Acadèmia dels Mals Endreços l’han rebaixada en molts zeros. El seguici ha conduit la marxa fins a la plaça de les Dites on han tombat cap al carrer de la Prestatgeria fins a trobar l’altre concentració aplegada pel col·lectiu de catàlegs, prospectes, fascicles, el gremi de premsa i revistes de tots els colors, l’agrupació de lletra petita i d’altres. Tots plegats han seguit després d’una proclama al Passatge del Contes cap a la Rambla dels Clàssics on han fet una aturada per cruspir-se un grapat de castellanismes. Al capdamunt, a la Font del Paraulògic, on es celebren tots els premis literaris d’arreu del país, les forces de l’ordre editorial els han barrat el pas sense aldarulls, per evitar la bifurcació cap a la Ronda Sopa de Lletres i comminant-los a seguir, segons les previsions i autoritzacions, pel Passeig dels Mots Silents. Recordem que la setmana passada el Tribunal Suprem de la Inutilitat va admetre a tràmit la querella que el Govern sense Sigles havia rebutjat per incompetent. A la fi, el país petit però no tant, s’ha posat dempeus per la llibertat del Català però han hagut de ser les Lletres qui amb la revolta ens han provocat a obrir els ulls per llegir com cal.
Les veus assenyades dels col·lectius arrelats a la terra, docència, escriptors amatents, lectors, pensadors, filòsofs, poetes, filòlegs... han recolzat la iniciativa i han signat un compromís de solidaritat i fidelitat a la Llengua.
A peu de carrer, els lectors compromesos amb la salut de la llengua, han assistit als encuriosits que perdien el fil de tot plegat.
Janes XVII des de la Cruïlla de les Metàfores.

Comentaris

  • Un somni[Ofensiu]
    Prou bé | 20-05-2023 | Valoració: 10

    No puc dir res més que Genial!

    Amb total cordialitat

  • Somni [Ofensiu]
    llpages | 20-05-2023

    L'he trobat un relat original i ben estructurat. A voltes fa somriure, d'altres fa pensar. Un plantejament inèdit per defensar la llengua, bona feina!