NISSAGUES DE PREMIÀ DE MAR

Un relat de: Antonio Mora Vergés
M’arribava fins al cementeri de Premia de Mar, que es va segregar l’any 1836 de l’ aleshores Sant Pere de Premià; con totes les separacions va ser qualsevol cosa menys amistosa, i trobareu testimonis d’alguns fets més que esfereïdors, i totalment impropis de ‘gent catalana’ .

Volia retratar el panteó de la Família Roura, dels que trobava :

L’any 1899 Juan Roura Naspleda demana permís per a construir 2 edificis en la part de ponent, en un terreny ocupant 6 solars, entre els carrers Unió, Alegria i Nord, on s’ubicarà l’empresa : Fundició de Juan Roura Naspleda.

Alguna mostra de l’activitat duta a terme en aquells anys :

Más de cien farolas modernistas de la Diagonal fueron instaladas, por primera vez, en 1926 por Industrias y Fundición Roura SA de Premià de Mar, hoy Industrias de Iluminación Roura.

Fundición Roura, estaba presidida por Juan Roura Naspleda, abuelo del actual presidente de Industrias de Iluminación Roura, Santa Perpètua de Mogoda, Joaquín Roura Gustá.

http://www.lavanguardia.com/20100525/54061373899/farolas-en-la-diagonal-sara-garcia-vela.html#ixzz27JKlIlxV
http://www.interempresas.net/Equipament-municipal/Articles/44567-Els-fanals-modernistes-de-la-Diagonal-renoven-la-seva-imatge.html

Reprodueixo de la descripció tècnica :







Panteó familiar que reprodueix en petit les esglésies d'estil romànic, manifestament visible en les decoracions de l'arc de la porta.



A l'interior hi ha un altar amb un crucifix. Entre moltes plaques mortuòries n'hi ha una que resa: "Construido en 1926 propiedad de Juan Roura Nasplada".

Consta que el panteó fou construït pels Germans Franzi de Barcelona, ens agradarà rebre noticies de la seva qualificació tècnica.




Trobava el blasó d’aquesta família :

Catalán. De sinople, una faja de oro, acompañada en lo alto de dos nísperos de oro y en lo bajo de un níspero de lo mismo. [J. R. Vila, ms].




Escudo de los Naspleda, según el manuscrito de J. R. Vila.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424686 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com