Les agendes

Un relat de: Miquel Felip i Quirze
Les agendes sempre m'han generat una atracció especial. També les llibretes, els blocs de notes, els bolígrafs, els llapis... passejar-me per una papereria, envoltat de tots aquests elements sempre m'ha fet gaudir, m'ha generat una espècie de benestar i un delit de tenir una mica de tot allò que veig. Però les agendes m'atrauen en particular. I sobretot, el que més m'excita i em sedueix, és veure una agenda treballada, plena de compromisos, de cites, d'anotacions diverses, de papers units a ella amb algun clip, o alguna pinça. Una agenda desgastada per l'ús però cuidada, escrita amb bona lletra, amb algun dibuix i algunes marques acolorides assenyalant algun esdeveniment o alguna fita important. No sé ben bé perquè, però m'agraden les agendes.

Malgrat tot, mai n'he tingut una com les que m'agraden de veritat. En primer lloc, perquè la meva lletra no em sol complaure, generalment. Sempre penso que empitjora la pàgina on l'hagi escrit, i la trobo bruta i desordenada. I en segon, perquè no he tingut, fins avui, la suficient constància per crear un objecte tan bell com una agenda ben treballada.

Sembla que aquest any vaig per més bon camí que en anys anteriors. Em vaig comprar una agenda "literària", repleta de cites, dates assenyales, efemèrides i fragments d'autors i autores significatius de la literatura catalana i mundial. És realment plaent obrir-la cada dia i passar una bona estona assaborint tota la informació inclosa en la setmana en curs. No es diu res, justament, del dia d'avui, però tal dia com demà, per exemple, va néixer Virginia Woolf. Recordo en escriure això quan vaig intentar llegir "Entre els actes". El vaig deixar a mitges i no vaig acabar d'entendre massa la part que vaig llegir. Soc massa limitat i m'hi esforço massa poc.

Però tot i ser plenament conscient d'això últim, ara mateix estic content, perquè la meva agenda d'enguany fa bona pinta. Les dues pàgines que conformen la setmana passada són força belles, agradables de mirar. Hi ha una nota adhesiva de color groc enganxada damunt del dijous, recordant un encàrrec. Hi ha fletxes i línies enquadrant conceptes, i la lletra no és especialment detestable, sempre dins els límits inamovibles de la seva lletjor i mediocritat.

Espero mantenir-la. Emportar-me-la a tot arreu, traginar-la amunt i avall rebregada, com la llibreta del Leonardo DiCaprio a "Diari d'un rebel", mentre hi vaig anotant allò que passa al meu voltant i allò que em depara el meu futur més o menys proper. Els acabi complint o no, prenen una magnitud especial els meus propòsits, si són escrits en una agenda. Anotar-los, et proporciona una sensació de control sobre el teu temps, sobre la teva vida, i fa que aquesta se't presenti més realitzada i ocupada, tot i que escriure el que sigui en un tros de paper no et faci, de per si, més o menys dropo del que ets habitualment.

M'agraden les agendes. No sé ben bé perquè, així que continuaré pensant-hi.

Comentaris

 • Agendes[Ofensiu]
  Prou bé | 12-07-2022

  Papereries, lloc on trobo sempre les sensacions plaents de la infantesa.
  Agendes, útils per no oblidar el que car recordar.

  Però semble més aviat un diari el que descrius.
  Sigui el què sigui...un bon relat
  Amb total cordialitat

 • agendes [Ofensiu]
  Atlantis | 29-06-2022

  A mi també m’agrada molt entrar a les papereries : tots els objectes ben col·locats i aquella olor de paper...També m’agraden les agendes, però sobretot les llibretes: les modernes, les de tota la vida, horitzontals i verticals, de diferents mides i colors, amb quadrícula i amb dues ratlles com quan feia cal·ligrafia a l’escola...

  Però la meva agenda plena sembla està plena de gargots...desordenada amb números de telèfons que no sé de qui son, amb visites al metge o a alguna reunió que ja no recordo de què...No sé si es bonica de mirar, però és un any de la meva vida.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Miquel Felip i Quirze

2 Relats

4 Comentaris

189 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor