L’ARCANGEL SANT RAFEL DEL CAMPANAR DE SANT SALVADOR DEL VENDRELL. PENEDÈS JUSSÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava el campanar situat a la banda esquerra de la façana principal de l'església; transcric la descripció : és una torre de base quadrada que fa 8 metres per costat i una altura de 49 metres.



Esta formada per quatre cossos, un primer quadrat, amb un balcó i L’obertura del rellotge feta l’any 1884. Damunt d'aquest primer cos descansa el segon, octogonal i sense obertures, decorat sols per pilastres cantoneres. El tercer cos es separa del segon per una motllura perimetral, i conté les obertures on es troben situades les campanes, i vuit finestrals amb arcs de mig punt, un delsquals esta tapat perquè conté l'escala de cargol que porta al cos superior.

Esta coronat amb una amplia cornisa, damunt de la qual hi ha una galeria balustrada. El darrer pis és també octogonal, de dimensions però, més reduïdes; presenta coberta amb cúpula i el corona un penell amb la imatge de l’Arcàngel Sant Rafel, és una figura exempta feta de bronze i amb molt detallisme, té una actitud severa i concentrada, la figura s'aguanta amb una sola cama, l'altra és encongida cap al darrera, té un braç col•locat a la cintura i l'altre estirat cap al davant (senyalant la direcció del vent), el cap de l’Arcàngel és coronat amb una corona de llorer i flors



L’autor de la figura que es començava a gestar el mes de juliol de 1784, fou un mestre argenter de Vilanova i la Geltrú anomenat Josep Romeu, l’escultura dedicada a l'ornamentació del campanar de la Vila, tenia alhora una doble finalitat, la de senyalar la direcció d'on bufa el vent. El sis d'agost, festivitat de Sant Salvador,c del 1784 fou col•locat al cim del campanar.

Quan la mal dita guerra de la Independència , les forces invasores tenien el quartell general al Vendrell, i amb l’ànim de ‘dessolar la terra’- que comparteixen amb les tropes del REINO DE ESPAÑA- per entretenir-se tiraven a fer blanc amb al cama encongida de l’Arcàngel fins que aconseguiren tallar-la, el tros mutilat fou guardat a la Casa comunal.

L'any 1859 un vent huracanat li arrencava l'ala dreta, i 26 anys després, en un episodi semblant perdia l’altra .

El sis de novembre de 1825 la figura es va quedar immòbil.

Passarien el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), la II República, la tràgica sedició dels feixistes que donaria lloc a un horrible conflicte bèl•lic – on l’església catòlica faria costat als assassins, i posaria la primera pedra de l’actual descreença - , i ben entrar el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), l’Àrcangel fou restaurat l’any 1958 i restituït al seu lloc per un helicòpter nord-americà.

Els francesos – potser avergonyits per les malifetes passades – cobririen l’acte, en el que l'"speaker" de la Ràdio i Televisió de París, deia : "mentre aquestes màquines de guerra es dediquin a passejar àngels pel dolç cel de Catalunya, tot anirà bé, perquè això serà signe de pau" (Julià Antoni i Ramírez)

http://nucli.grupnaciodigital.cat/nucli/cache/pdf/baixpenedesdiari_noticia_825.pdf

http://lafura.cat/dossier/al-vendrell-festa-major

El dia ventós em permet donar-vos testimoni que l’Arcàngel fa la seva feina.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5406414 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com