LA SORT i LA FORTUNA.

Un relat de: Joan Colom
Els del Concurs ARC de Microrelats per al curs 2022/23 deuen haver anat de bòlit, perquè a l’hora de crear els subtemes de SORT han comès una incongruència: novembre (EL GAT NEGRE), desembre (LA RIFA), gener (L’AMULET), febrer (EL MIRALL, que caldria haver precisat TRENCAT), abril (MALASTRUGANÇA) i maig (EL TRETZE) són correctes, però en comptes d’assignar a febrer un subtema més —FERRADURA, per exemple—, li han encolomat LA FORTUNA, que, lluny de ser una categoria subtemàtica de LA SORT, n’és un sinònim. Si no n’hi ha prou amb les definicions coincidents de qualsevol diccionari, LA SORT i LA FORTUNA comparteixen altres propietats, com admetre els adjectius BONA i MALA, i que, per omissió, es pressuposa l’adjectivació BONA. Ho podríem resumir així: BONA_SORT = SORT = FORTUNA = BONA_FORTUNA i MALA_SORT = MALA_FORTUNA. L’única diferència rau en les paraules que se’n deriven: mès enllà dels adjectius SORTÓS i AFORTUNAT i dels adverbis SORTOSAMENT i AFORTUNADAMENT, SORT dóna lloc al verb SORTEJAR i FORTUNA no. Però l’última, en canvi, forma part d’expressions com FER FORTUNA o RODA DE LA FORTUNA, que no té equivalent amb SORT.

Tenien al cap una d’aquestes dues expressions, quan els del Concurs ARC de Microrelats van proposar FORTUNA? Per sortir de l’atzucac, suposaré que sí, i, amb els pocs caràcters que em queden, tractaré de bastir dos relats —d’extensió entre micro i nano—, que les tinguin de títol:

Fer fortuna.
En Llorenç va tenir una pensada genial, en un moment en què la gastronomia basculava entre el menjar ràpid més abjecte i la sofisticació més delirant: va obrir una granja on a mitja tarda sols s’hi podia menjar pa amb oli i sucre. Als qui sempre havien berenat snacks i brioixeria industrial els va semblar revolucionari. Es va forrar.

La roda de la Fortuna.
Segons Suetoni, Juli Cèsar proclamà "Alea jacta est" en travessar amb les seves legions el riu Rubicó, límit entre Itàlia i la Gal·lia Cisalpina, desafiant el Senat Romà i desencadenant la Segona Guerra Civil.

Comentaris

 • Era pel concurs?[Ofensiu]
  Fidel Català | 09-03-2023

  Quin valor voler presentar un relat com aquest a concurs. Em sembla que quan jo plegui de relats tindré un bon substitut.
  Tot teu el càrrec!, però pensa que autocomentar-se no sol servir de res. A veure si amb la nova pàgina això s'arregla.
  Friso per llegir-te el nou relat a concurs!

  Sort!

 • felicitats pels 200 relats[Ofensiu]
  Atlantis | 06-03-2023

  Felicitats per arribar als 200 relats.

 • Em quedo amb els dos darrers paràgrafs [Ofensiu]
  llpages | 03-03-2023

  Llàstima que no fessis més extens el relat amb més exemples com els dels dos darrers paràgrafs, interessats te'ls miris per on te'ls miris.

 • Osti, Joan Colom![Ofensiu]
  Fidel Català | 02-03-2023

  He vingut a felicitar-te pel teu relat 200, i veig això. Carai! Jo de tu l'esborraria i en posaria un altre, això així no queda gens bonic per a un relat dos-cents.

  És la meva opinió, ja sé que toca una mica allò que no sona, però osti, un altre relat més reeixit quedaria millor, i faria de més bon comentar, ni que sigui d'una manera poca-solta com la meva.

  Au! Bona vesprada!!

 • Resposta:[Ofensiu]
  Joan Colom | 02-03-2023

  He presentat aquest relat, que havia escrit fa un mes i que efectivament és del gènere assaig, quan ja tenia preparat el d’abril, "El foc purificador", per al subtema "Malastrugança".

  Ahir, u de març, vau penjar al Fòrum un comentari, amb dues imatges de la deesa Fortuna, que volia ser un aclariment o concreció respecte al succint "Març 2023: La fortuna", amb f minúscula, que figurava a l’apartat cinquè de las bases del concurs. Com que trobo inadmissible aquesta concreció d’última hora, perquè si ho teníeu clar des del principi no us costava res haver-hi posat "Març 2023: La deesa Fortuna", l’he enviat tal com va rajar; tampoc m’importa tant quedar fora de concurs.

  Cordialment.

 • FORA DE CONCURS[Ofensiu]

  No entenem que el teu escrit sigui un microrelat, en cap de les seves accepcions, és per això que hem decidit no acceptar-lo i deixar-lo «FORA DE CONCURS».

  Podem classificar aquest treball dins de l'assaig, i a les bases queda prou palès que aquest gènere no està acceptat.

  Esperem un microrelat dins dels termes establerts a les bases.
  Moltes gràcies per la teva comprensió.

  Comissió XIII Concurs ARC de microrelats