La por. Uuuuhhhh!!!

Un relat de: aurora marco arbonés

La por. Què és la por? Doncs així , a grosso modo ,és una emoció caracteritzada por un intens sentiment habitualment desagradable provocat per la percepció d'un perill real o imaginari, present o futur. És una emoció primària que es deriva de l'aversió natural al risc o a l'amenaça. La por, diuen els entesos, és una cosa molt bona per l'espècie perquè és un mecanisme de defensa que permet a l'individu respondre davant situacions adverses amb rapidesa i eficàcia. Si no tinguéssim por, què seria de nosaltres davant d'un perill real? Anem a veure les conseqüències de la nostra hipotètica inconsciència.
Per exemple, imaginem-nos la unaquimera, tan mona ella, tan aplicada, segur que quan era petita ja era la primera de la classe. Bé, imaginem-nos la unaquimera que un matí es lleva rotllo bucòlic-aventurer i diu "em ve de gust fer un tomb per la sabana africana, que aquí ja se'm comencen a gelar les orelles i allí hi fa un solet que enamora". Dit i fet. Un cop a la sabana, passejant tota xiroia, tralarí, tralarà, és topa amb un lleó de dimensions més que regulars. i ella que diu "ai, guaita quin animaló més bufó, vaig a fer-li una moixaina". El lleó, famolenc i estupefacte per la beneïda mossada que li ha caigut del cel, obre la boca grossa com quan badalla, li clava una queixalada a la jugular i se la cruspeix amb tan bona gana que no queden de la xicota ni les sabates. Resultat: el món ha perdut una escriptora excepcional, RC ha perdut una amiga entranyable i ella ha perdut la vida de la manera més tonta. Però ara rebobinem. Unaquimera es lleva un matí rotllo bucólic-aventurer i diu.....Ras i curt, es topa amb el lleó i diu "ui, quina por, aquest lleó se'm vol endrapar". El seu cos comença a secretar adrenalina (hormona vasoactiva secretada en situacions d'alerta); que la fa reaccionar i enfilar-se a un dels arbres apaïsats de la sabana africana. La lluna la contempla a dalt del cel perquè el lleó, entossudit, pensa fer guàrdia al peu del tronc tota la nit, esperant que la noia baixi pel seu propi peu. Però com que el felí és bastant ruc es cansa d'esperar i se'n va a provar sort amb algun altre blanc rotllo bucòlic-aventurer dels que pul·lulen pels voltants. Resultat: la xicota, sana i estalvia, torna a casa cansada d'aventures i dedica els seus esforços a escriure poemes, que és lo seu. És clar que també és pot donar el cas de que la por la paralitzi davant del lleó perquè els efectes de l'adrenalina tan poden ser excitadors com inhibidors, amb la qual cosa acabarà de totes maneres al ventrell de l'animal. RIP.
Així doncs, com ja he dit, la por ens és absolutament necessària per a la supervivència. Però què passa si la por és artificial? Vull dir si la por es provocada d'una manera gratuïta? Per exemple en pel·lícules, obres de teatre o senzillament quan algú et dóna un ensurt per a riure una estona? Quin mecanisme és posa en funcionament
en aquests casos? Sembla ser que la por fa secretar al cervell una substància anomenada dopamina que pot arribar a crear addicció. Vet aquí la proliferació de pel·lícules terrorífiques, d'atraccions de fira que te'ls posen per corbata o de festes anglo-americanes com les de Halloween, farcides de monstres, fantasmes, bruixes, zombies i tota classe de.freakies. Ai, mira, parlant d'això em ve a l'esment l'anècdota d'en Josep Àngel, un dels meus alumnes, que en una prova de vocabulari sobre Halloween, havia de traduir en anglès unes paraules determinades. La primera era "fantasma", i en lloc de posar "ghost" "comme il faut", va escriure "uuuuhhhh!". La resposta demostra dues coses: a) en Josep Àngel no havia estudiat ni brot, b) en Josep Àngel era un xicot de recursos. Josep Àngel, si em llegeixes, records i petons de la senyo.
Com ja em vist anteriorment, hi ha gent a qui li agrada el marro però també n'hi ha que pateixen molt a causa de la por. Tanquen portes amb forrellats i cadenats, i abans d'anar a dormir miren sota el llit a veure què els amenaça. Veus, això de mirar sota el llit, a banda de ser un acte malaltís, té algun avantatge perquè sempre hi trobes alguna cosa que havies perdut. Guaita, aquí hi ha el botó de l'anorac vermell, i la pastilla del colesterol que m'havia d'haver pres ahir, i aquí un senyor amb un sac i un antifaç, bona nit, senyor caco, etc. etc.
Però això de la por és un mal rotllo, provoca angoixa i malestar, se't posen els pèls de punta, els ulls et surten de les òrbites, et sua tot el cos i et cagues a les calces. I encara hi ha gent que busca aquesta emoció? UUUUUhhhh! Sou uns fantasmes!




Comentaris

  • Quina por![Ofensiu]
    M.Salles | 08-11-2008 | Valoració: 10

    Es genial el to didàctic i alhora humorístic. Em fas passar bones estones, gràcies!

  • Unaquimera | 08-11-2008 | Valoració: 10

    Ei, Ei, Eiii! A veureee, a veure: on és el llibre de reclamacions d'aquest relat, eh, ON?

    Anem a pams! A mi m'havia dit l'autora, amb aquella veueta de bona persona que fa quan t'envia en email per vendre't algun producte:
    "En el meu últim escrit faig al·lusió a una noia anomenada unaquimera, ...et descric en una situació molt graciosa" i més endavant, amb el mateix to de veu engalipador: "No pateixis, que no hi hauran morts ni ferits"...
    Tinc testimonis que segur que declararan a favor meu: la seva "mami" i el seu marit, "sempre caute i prudent", que ja l'havia avisada... però es veu que l'aurora marco ha tirat pel dret i m'ha posat en perill, com a mínim!!!
    I dic jo: què te de graciós que a mi em clavi una queixalada un lleó i se'm cruspeixi?
    Potser a tu et farà molta gràcia, però a mi em fa mal, caram!
    O què té de graciós passar-me tota la nit enfilada a un dels arbres apaïsats de la sabana africana amb un lleó afamat i tossut esperant a què baixi? A més: què faig allà dalt totes aquelles hores? No he pogut rentar-me les dents abans de pujar i això és una cosa que em fa ràbia... No he pogut llegir ni una mica abans de tancar els ulls, que és quelcom que em relaxa... No crec que la branca clavada em faci cap favor a l'esquena, ni a les cervicals ni la ronyonada...

    En fi, aurora, vull dir autora, vull dir aurora-que-ets-l'autora: em sembla que em deus una indemnització per usar i abusar del meu nick en aquest relat!
    Fem una cosa: si m'envies un parell d'abonaments de cap de setmana per a un balneari ( amb banys i massatges inclosos ) , no et demandaré ni t'enviaré als meus advocats... més que res, per què em fa por que te'ls quedis per sempre al teu servei o els facis servir com a entrepà per als teus lleons!
    Quedem així?
    Espero l'enviament, doncs. I no se'n parli més!

    Ah! La resta del text, lleons i mossegades a banda, m'ha fet riure molt!

    I treu al senyor aquell de sota el llit, que està sindicat i et costarà un munt d'hores extres tenir-ho...

    Ei, se m'oblidava: Respecte als "nanos", vas llegir l'aclariment que et vaig deixar el dia 27-10-08 a Tots per cent?
    Allà t'explico els antecedents de la "literatura hiperbreu", però si vols consultar més dades, visita els Nanoreptes i... endavant! això si, que consti que quedes avisada de què creen addicció!
    Per a què vegis que sóc bona amiga teva, a pesar de tot el que em fas passar en el teu relat!!!

    Una abraçada sincera del tot,
    Unaquimera

  • Benvinguda la por[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 07-11-2008 | Valoració: 10

    Jo també opino i ho sento, la por com una emoció que m'aporta positivitat al meu viure i conviure.

  • Tinc la lleugera sensació…[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 07-11-2008 | Valoració: 10

    Tinc la lleugera sensació… repeteixo, tinc la lleugera sensació que en aquest relat noto, palpo, intueixo, que aquella espontaneïtat que sempre he observat en els teus escrits, no la trobo tan marcada. Ep! És una sensació. Si és així -ja m'ho diràs-, per a mi vindria a confirmar-me el que m'has dit en alguna ocasió, que la teva "espontaneïtat" la treballes.
    De totes maneres, ja saps que tinc debilitat per les teves redaccions.
    - Joan -

  • iahuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!![Ofensiu]
    entortilligat | 06-11-2008 | Valoració: 10

    Noia, m'he pres una estona abans de contestar-te doncs no podia parar de riure!
    A veure si de tant riure la dinyarem! No se, com k diuen que no se qui, es va morir rient..A no, que es perque es va kedar gelat!. Pero crec que en endavant es dirà: A veure si et moriras rient, com quan llegeixes a la Marco!.

    Com collons t'ho fas per escriure d'aquesta manera? Va, escriu un llibre d'una vegada que per sant Jordi, arrasarà! I si no es per s. Jordi, serà per san Filibert de la Cantonada, pero(i parlo sense riure) encara que s'ha escrit de tot i hi ha tota clase de llibres per donar i per vendre(mes per vendre...), ningú escriu com tu xavala!.

    Me'l vaig a imprimir i entre vaca i vaca, me'l llegire a veure si em fa pujar la insulina, o l'hemoglobina o la bilirrubina o el que sigui, que de metge sols en se quan tinc alguna peça del meu cos cascada.

    Ets l'allegria i la classe d'RC i segur del teu entorn! La number one.

    A bientôt! i com deia en Brassens: J'ai rendez-vous avec vous(dans l'RC, c'est claire).

    Petons que rima amb retorçó(que es el que em passa quan et llegeixo)



Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de aurora marco arbonés

aurora marco arbonés

215 Relats

1941 Comentaris

251545 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Diuen que tinc sentit de l'humor. No cal que m'ho diguin, ho sé. I no és pas una qüestió de genètica, ans al contrari, ja de bon principi vaig mamar l'unamunià sentiment tràgic de la vida. Però vaig desenvolupar el sentit de l'humor com a mecanisme de defensa. És el meu as guardat dins de la màniga. He passat la major part de la meva vida en les aules bregant amb adolescents, i no he pogut practicar massa aquesta qualitat, tot i que n'he practicat d'altres, tant o més importants.
Un mal dia vaig caure a l'infern i m'hi vaig passar una temporadeta però no em va agradar gens ni mica i no penso tornar-hi ni de visita.
Les meves millors amigues són les paraules, elles i jo ens ho passem força bé, riem, deixem caure unes llagrimetes si cal i ens sentim agermanades per un interès comú: explicar històries, en prosa o en vers.