LA CASA RICARDO GUARINO DEL MASNOU. MARESME. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – 1 de setembre de 1931), aixecava l’any 1906 aquest edifici per encàrrec de RICARDO GUARINO ( sense cognom matern, i del que no trobava lloc i data i naixement i traspàs , dades que sou pregats de fer-nos saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com )

La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat als quatre vents compost principalment per dos cossos rectangulars als que s'hi afegeixen elements complementaris. En el punt d'encreuament d'aquests dos cossos perpendiculars s'aixeca una torre més alta que la resta del conjunt. El coronament es fa amb cobertes de mansarda de pissarra.

Les obertures s'agrupen per nivells, a la planta baixa es tracta de grans arcades a mode de porxo interior, a la planta pis finestres d'arc rebaixat i a les golfes mansardes arquejades. L'acabament superficial dels paraments és un estucat llis a excepció de relleus en franges horitzontals en certs trams concrets com cantonades, torre i planta baixa. A l'interior destaca el menjador i la capella - de la que no se’n esmenta l’advocació, dada que també ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com, que demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

A l'exterior destaca el jardí que envolta la finca, una terrassa semicircular amb barana de balustres, una bassa ornamental, l'entrada i la casa dels masovers.




La tanca ens fa difícil la tasca de retratar aquest edifici.

Rebia un email en el que el Marcel Álvarez em deia ;

En resposta al teu relat titulat LA CASA RICARDO GUARINO DEL MASNOU. MARESME. CATALUNYA.

Des de fa uns anys estic treballant en la recerca de dades de les diferents branques de la meva família i per aquest motiu vaig trobar-me amb el teu relat i la petició de dades sobre el propietari de dit immoble. Doncs bé a continuació et descric les dades principals del titular que he pogut recollir.

Ricard Guarinó i Ubiñana, va néixer a Barcelona el 10 d’Agost de 1869 en un pis del carrer de Cucurulla Nº5, a prop de la Catedral. Al batejar-lo se li imposaran els noms de “Ricardo Juan Bautista Lorenzo”.

El seu pare es deia Juan Bautista Guarinó Gómez, era natural de Cartagena i pilot naval de professió. La seva mare es deia Cristina Ubiñana i Ubiñana i era nascuda a Barcelona.

En Ricard es va casar als 25 anys d’edat a Barcelona, el 23 de Gener de 1895, amb Camila Mulleras i Pons, una jove de 21 anys, natural de Barcelona (nascuda el 25 de Febrer de 1872), de pares D. Camil Mulleras i Garrós, fabricant tèxtil, mecenes i filantrop originari d’Olot i Raymunda Pons i Jordà, de Barcelona (que era vídua de Joan Mulleras i Buch, també d’Olot i cosí del seu marit). En Camil Mulleras es va fer construir una casa (1903-1905) a la Gran Via Nº654, també per Enric Sagnier i Villavecchia. El mateix arquitecte també construiria el 1906 la casa situada al Passeig de Gràcia Nº 37, en plena “illa de la discòrdia” (entre la Casa Lleó i Morera i la Casa Josefina Bonet) encarregada pel germà de Camila, en Ramon Mulleras i Pons.

El matrimoni Guarinó - Mulleras va tenir dos fills: Camila, nascuda el 15 de Gener de 1898 (que casaria amb Emili Mas i Llussà) i Ricardo, nascut el 12 d’Abril de 1900 (i que casaria amb Rita García i Estapé), ambdós mentre vivien a Barcelona al carrer de Roger de Llúria Nº49.

Ricard Guarinó i Ubiñana va ésser també fabricant tèxtil i el 1898 es va associar formant una societat amb la seva esposa Camila, el seu cunyat Ramon, el seu sogre D. Camil i un altre soci.

Morí a Barcelona el 28 de Novembre de 1917, mentre que la seva esposa moriria el 16 d’Abril de 1938, en plena guerra civil, en la seva casa d’Alella.

Espero que et sigui d’interès i et serveixi d'ajut

Una abraçada

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424647 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com