IN MEMORIAM. ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT DE LA MASIA DE VILADOMS DE DALT. CASTELLBELL I EL VILAR. BAGES

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Marcel•lí Puigdellivol Prat, em feia arribar unes imatges de l’ermita de la Marededéu de Montserrat de la masia de Viladoms de Dalt, l’antic Mas Llevallol, de Castellbell i el Vilar.







M’explica que als anys 70 del segle passat va començar la degradació i espoli de l'ermita junt amb la masia, les fotografies mes antigues són dels anys 80 quan la degradació ja estava molt avançada, encara però , s'observaven les pintures del seu interior; entre els trinxeraires i els buscadors de tresors només n’ha quedat l'esquelet. A la dècada dels anys 60 del segle passat es va intentar fer-hi una urbanització que portava el pompós nom d’El Tirol de Montserrat per sort no va tirar endavant.

Trovaba a :
http://www.monistroldemontserrat.cat/fitxers/Num19.pdf

Els senyors Bertran de Castellbell i Montserrat de Castellbell, castlans del castell de Castellbell, van fer donació a Berenguer, prior del monestir de Santa Maria de Montserrat, el 6 de setembre de 1232 del dret de utilitzar les aigües del riu Llobregat per a fer les rescloses necessàries per als molins que volgués construir en tot el territori de la seva jurisdicció, és a dir des de la riera de Merà, que baixa de Vacarisses, fins a Monistrol de Montserrat i en qualsevol lloc de la frontera dels seus honors del terme de Castellbell. Entre els testimonis que van signar aquell acte destacarem a Ramon Blanquer, habitant del mas Lavaiol, el futur Viladoms de Dalt de Castellbell i el Vilar, i a Guillem de Riusec, amo del mas Riusec, el futur Piteu de Monistrol de Montserrat, el qual fou redactat i signat per un estudiant anomenat Bernat, que era l’escrivent de Vacarisses.

Trobareu un recull excepcional d’imatges a :
http://naturaipedra.blogspot.com.es/2008/04/procs-de-desaparicio-duna-masia.html

El Marcel•lí Puigdellivol Prat, fa una gran tasca recuperant imatges i dades d’algunes de les ‘cases grans’ de Catalunya, desaparegudes malauradament en circumstàncies documentades de forma molt deficient :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/03/in-memoriam-de-la-capella-de-sant-pere.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/08/sant-pere-io-sant-esteve-de-vilamarics.html

O, sense quasi cap explicació, com en el cas de Viladoms de Dalt.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424087 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com