IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANT JOAN BAPTISTA DE LES ANOVES. OLIANA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Sovint un dels ‘rols’ que vivim/patim , feina, família, lleure, esport, salut ..., esdevé – sense saber com – absorbent fins a l’extrem de reduir a la resta a poc més que un anhel. Quan això succeeix cal fer un replantejament de la nostra existència, i – si és possible – recuperar, o intentar-ho almenys tornar a l’equilibri.

Darrerament, avui per una cosa, demà per un altra, les sortides es van ajornant, ajornant, ajornant, i ultra la manca de material – que també - constato que m’està canviant l’humor.

Llegia a Patrimoni Gencat que l’església de Sant Joan Baptista, apareix documentada des de l’any 972. Quan al topònim Anoves , el mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), defensa la procedència del llatí unedo, amb el significat d’arboceres, o arboçars

Tradicionalment l’església havia estat sufragània de Santa Eulàlia de les Anoves.

Quan a la descripció ens diu ; edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó. El sostre és a dues aigües cobert amb teula àrab. És una construcció petita i sense massa ornaments.

La porta d'accés és un arc de mig punt que se situa a la façana oest. A sobre seu hi ha un petit òcul i un campanar d'espadanya d'un sol ull. Tot l'exterior està arrebossat.




jogava71

L'església, que ha sofert moltes remodelacions, fou allargada pel sector de llevant desapareixent així l'anterior absis.

La fotografia interior datada l’any 1973 , és de Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 1930 ).Hom diria que en aquella data existia encara l’absis.




Les imatges dels amics d’Obaga palesen clarament més enllà de la manifesta degradació que l’absis no existeix.
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/907_SJoanAnoves/SJoanAnoves.htm

Tenim feina a fer a Oliana :

SANTA EULÀLIA DE LES ANOVES
SANT GIL DEL MAS D'EROLES / SANT GILI XIC / SANT GILI PETIT / SANT GIL I SOLIVEU
OLIANA, Sant Andreu del castell
OLIANA, Sant Andreu de la vila
Sant Joan Baptista EL CASTELL
SANT JOAN BAPTISTA DE LES ANOVES
MARE DE DÉU DE LA CONCEPCIÓ

Sou pregats d‘afegir-vos a la nostra recerca, i per descomptat de fer-nos arribar imatges i dades a l’email coneixercataluya@gmail.com

NO em vull estar de deixar constància escrita, de que a mi, com a molts catalans la situació política en té molt preocupat, és injustificable mantenir en presó i/o exili a les persones escollides democràticament per la ciutadania, fins i tot, en règims polítics, com el del REINO DE ESPAÑA.

Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407098 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com