IN MEMORIAM. DE L’ESCOLA PARROQUIAL DE POLINYA SITUADA A LA CASA RECTORAL ESFONDRADA A MITJANS DEL SEGLE XX. VALLÈS OCCIDENTAL.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El propòsit que ens movia a començar Edificis Escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura Franquista, és alhora que recuperar la memòria històrica – s’ha fet des del feixisme i des del cleptofeixisme una gran tasca de destrucció – , reivindicar que NO VA SER L’ESTAT, sinó la ciutadania – almenys a Catalunya - la capdavantera pel que fa a l’ensenyament i l’educació.

La major part de parròquies i/o pobles disposaven d’un o més llocs per impartir docència en algun període l’educació va ser segregada, escola de nenes, escola de nens - , i ens agradarà rebre’n imatges als email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiar@gmail.com

L’Alicia García Gutiérrez, Arxivera Municipal de Polinyà, em deia en relació a la meva pregunta sobre els edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista; el descobriment de les pintures al fresc de l’església (1919) es va dur a terme per l’ampliació de l’escola que estava situada a l’església.

Al Mapa de Patrimoni s’explica que en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, el temple va ser utilitzat com a magatzem i la casa rectoral es va habilitar per a escola municipal.

Llevat d’una imatge del Fons Salvany datada l’any 1925 on apareix parcialment, no trobava cap fotografia de l’antiga casa rectoral, esfondrada abans de l'any 1951, data en que s'inaugurava la nova casa rectoral.

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/03/lesglesia-romanica-de-sant-salvador-de.html

Polinyà tenia un cens de 470 ànimes l’any 1920, i mantindria un creixement quasi vegetatiu fins a l’any 1960 , 464 habitants censats, iniciant a partir d’aleshores un creixement exponencial que situaria a darreries de l’any 2022 el nombre de veïns en 8451.

El creixement estratosfèric i/o la despoblació extrema, son formes molt eficaces de fer desaparèixer tant el patrimoni històric, com la memòria històrica, i d’un i altre sistema, tant la dictadura franquista, com la “ democraciola” que esdevenia hereva en saben força, oi?.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca, i esprem rebre imatges i dades dels edificis escolars on anaven els vostres avis, pares i/o vosaltres mateixos als emails coneixercatalunya@gmail.com , castellardiar@gmail.com , els vostres fills, nets , besnéts,..., us ho agrairan.

Comentaris

  • Casa rectoral. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-05-2023 | Valoració: 10

    Un relat que ressaltes amb molt bona mà, on aquesta escola parroquial de Polinyà, és fonamental per a la seua història.
    M'ha agradat molt llegir-lo, perquè té molta història.
    Si es ve de gust, pots llegir-me l'últim relat meu.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Llegit[Ofensiu]
    Prou bé | 17-05-2023

    Amb total cordialitat

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5430734 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com