IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE NENES I DE LA ‘CASA DE LES NOIES’ DE LA COLONIA DE L’AMETLLA DE MEROLA. PUIG.REIG. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia que el 7 de juny de 1887 - el sàtrapa no estava concebut encara - la Congregació de les Germanes Dominiques de l'Anunciata es feia present a la Colònia de l’Ametlla de Merola, la seva missió era fer-se càrrec de l’escolarització de les nenes, i tenir cura de la dita ‘Casa de les Noies’, on hi sojornaven entre 35 i 40 noies solteres que treballaven a la fàbrica. Més endavant s’ocuparien de la Guarderia infantil i de la neteja de l’església de Sant Mateu.

Una part de les instal•lacions, l’ocupa avui LOGOS BERGUEDA http://www.logosbergueda.cat/home.html
http://www.regio7.cat/bergueda/2016/04/15/tothom-sen-cap-cerdanya-al/357167.html




El local ubicat a la Plaça de l’Església em feia pensar en la idoneïtat del indret per organitzar per exemple Ballades Country, traslladaré aquesta ‘sensació ‘ a l’ Associació Country Granger's Del Berguedá

Als baixos – on hi havia la Guarderia - hi ha el centre Queda’t.




Avui els infants i/o joves en edat escolar s’han de desplaçar a Navàs i/o a Puig-reig.

Havíem publicat IN MEMORIAN DE L’ESCOLA DE NENS DE LA COLÒNIA DE L’AMETLLA DE MEROLA. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2017/09/in-memorian-de-lescola-de-nens-de-la.html

Allà i aquí, topàvem amb una quasi absoluta manca de dades, sou pregats de fer-nos saber qui va ser l’autor del projecte tècnic de la Colònia i/o dels seus edificis, la tesis que atorga aquesta funció a Mateu Serra i Tauran ( 1806-1881) al que si que li escau el paper de promotor , no ens sembla ‘defensable’.

El fet que aquesta ‘ignorància’ sigui quasi general a la resta de Colònies, Industrials, Agrícoles, Mineres,..., corrobora la tesis d’una conxorxa organitzada; , esperonem a TOTS els catalans a participar en aquesta tasca de ‘recuperació de la memòria històrica’.

Quan al topònim Merola, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), li atorga el significat ‘ paratge intermedi, lloc del mig’. Està clar que fa referència al indret on hi ha l’església i antiga parròquia de Santa Maria de Merola.

Li explicava al Mateu Fité Olonia, guia de la colònia, que la toponímia, potser fins i tot més que la política, admet tota mena d’interpretacions i propostes, i atès el fet que en un espai proper, trobem : Gironella – la petita Girona - , Espunyola – la petita Espunya -, Esgleiola o Esglesiola – la petita església - , podem considerar com a possible que Merola, tingui un significat – la petita Amer – població de la comarca de la Selva, a la província de Girona, on es venera sant Amer o Mer. Que en la repoblació del Berguedà desprès de la reconquesta al sarrains, hi participaven persones procedents de l’actual província de Girona, està fora de tot dubte.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5427924 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com