IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE CONQUES. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS SOBIRÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Trobava una fotografia publicada per la Pepita Costa, Conques 1923, escola dels nens amb el mestre sr Cortès. Les nenes amb la mestra anaven  a un altra classe.

La vila de Conques era el cap de l'antic terme municipal de Conques, un dels sis termes ajuntats el 1970 al d'Isona per tal de formar el nou terme municipal d'Isona i Conca Dellà (els altres foren Benavent de Tremp, Figuerola d'Orcau, Isona, Orcau i Sant Romà d'Abella).

L’any 1938, Conques quedà en terra de ningú entre les posicions dels
sediciosos franquistes, que eren al Mont de Conques i a Figuerola d'Orcau, i les republicanes, amb seu a Isona. Fou quasi un any de combats i bombardejos sovintejats, que provocaren grans destrosses.

En els informes de l'organisme anomenat Regiones devastadas, Conques
consta, el setembre del 1939 amb 4 edificis en ruïnes i 95 amb diversos danys, dels 235 de la vila. Cal dir que s'hi fa constar que els mateixos veïns ja havien rehabilitat diverses cases.

En el Mont de Conques quedaren nombroses restes de la guerra, com diversos búnquers i nius de metralladores, fàcilment visitables actualment pels excursionistes.

Esperem tenir ocasió de documentar TOTS els edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, us demanen per aconseguir-ho la tramesa d’imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.htmlEls evangelis  expliquen que  Ponç Pilat,  donava a triar als jueus entre Jesús i Barrabàs – i triaven aquest segon- ,  la tria que ens proposa l’inefable Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de mag de 1966) – el càrrec polític que acumula més morts en la seva àrea de competència  desprès del sàtrapa -,   és entre els casinos i els jocs o entre la vida i la salut dels que viuen a Catalunya,  les noticies diuen que hi ha un pacte entre ERC i PSC,  ens temem el pitjor.https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/crims-per-omissio.htmlDe vegades la pau, no és més que por. https://www.youtube.com/watch?v=kyMdCiKPPks

Comentaris

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 08-02-2023

    Bona vesprada, Antonio:
    Gràcies per donar-me el dol, per la pèrdua del meu nebot Hugo Molero.
    Salutacions cordials.
    PERLA DE VELLUT

  • Al Mont de Conques. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 06-02-2023 | Valoració: 10


    Un relat molt interessant i a la vegada amb molta cadència de la història que té, que és per a tots molta cultura.
    Ho redactes tan bé, que es nota el teu estil de bon historiador.
    Espere que te'n recordes de mi, de tant en tant.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT


    Estimada família, amb molta pena però també amb esperança i fe, que ens ha transmés Hugo Molero, en tot moment, vos transmet que ell ens ha deixat.
    També vos vull transmetre les seues paraules cada vegada que li deia que aquí la família d’Espanya estaven amb ell, que li acompanyem amb les nostres oracions i els nostres pensaments.
    Reseu tots per la seua ànima, que ell ja ens dona l’esperança de viure una altra vida en el cel.
    És important per a tots aquesta oració.

    Moltes gràcies per la teua oració.


l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424785 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com