Homenatge

Un relat de: Marina Márquez
Avui és el dia mundial de la poesia. Quan vaig arribar a Relats en Català no en sabia res de poesia, i inclús pensava que ja m’estava bé, que no era el meu terreny, com havia dit alguna vegada en comentaris a la Rosa Gubau, a qui també li dono les gràcies.

Avui, vull agrair a totes aquelles persones que escriviu poesia, o que la vesseu inevitablement en la vostra prosa, exposant els vostres sentiments i emocions, gràcies. Gràcies per escriure poesia, i per remoure'm, de tantes maneres diferents. Provo de comentar i no ho aconsegueixo, però us vull dir que us llegeixo.

Sempre hi ha algun autor o autora que ens arriba més, pel motiu que sigui. Segur que es podria esbrinar el perquè, però precisament tractant-se de poesia, em relaxaré i no intentaré buscar-li el sentit a una cosa que no demana res a la raó.

Sabent que jo no puc escriure un poema que estigui a l'altura, he buscat algun poema d’altre per dedicar a la persona que m’ha descobert el que és la poesia i ha fet, no només que la valori, sinó que ja no me'n pugui estar. Algú que amb la seva sensibilitat i la seva elecció curosa de paraules, s’ha escolat a la meva ploma. Algú de qui no deixo d’aprendre.

No he trobat cap poema per dedicar-li, així que faré una cosa que, per altra banda, em sembla molt més adient i copiaré aquí (sense el seu permís!) un relat seu; dels meus preferits.

La prosa poètica d'aquest autor m'ha fet entendre la poesia i això per mi, no és poca cosa. Gràcies.

“Jo sóc de fusta sense arribar a ser un titella amb fils, i de pedra banyada amb sentiments. La llar que m’agombola, treu el cap amagada dins un bosc i als estius s’encongeix sovint amb la por d’un incendi impertinent, però no deixa mai d’estimar les bigues travesseres, els colors torrats de tardor que la vesteixen, els bancs vells i encerats de missa i els del jardí castigats per les inclemències, la postal de les roques perpètues de la llegenda serrada, les taules llargues i ancestrals, les escultures treballades en pedres i troncs africans, els mobles de brocanter lluitant aferrissadament contra el corcs invasors, la llenya apilada amb o sense ordre, esperant sortir a escena, els marcs que enalteixen les teles pintades i l’ampolla inesgotable de whisky “Old Death Whisper” que acarona les nits fosques. Tot fusta i pedra. Finestres, porticons, escales, celler, taps de suro arreu, prestatgeries.....tot fusta i pedra.
I si el gris d’acer, que avui no dibuixa el cel, torna a planar embogit pel silenci del vent, podria encendre’m a mi, que sóc de fusta sense arribar a ser un titella amb fils, i només restaria la pedra eixuta i un núvol immens de cendra que soterraria els tons de l’Arc de Sant Martí. Potser, en un racó, un esquitx de blau de prússia s’hauria escapolit de la tempesta.”

Janes XVII, Tocar fusta

Poetes i poetesses, gràcies, gràcies a tothom.
I molt especialment, gràcies, Janes XVII.

Comentaris

  • això és el bonic[Ofensiu]
    forever | 08-04-2025

    Un comentari d'un que no en sap ni un borral, de poesia.
    La poesia és com una abraçada que cadascú rep a la seva manera. El que a mi em fa plorar, potser a tu et fa somriure. I això és el bonic: que no hi ha una sola veritat, sinó mil maneres de sentir un mateix vers.

  • Escriure poesia[Ofensiu]

    Per escriure poesia no cal haver estudiat filologia, ni tampoc haver-ne llegit molts llibres d'aquesta temàtica. Per a "fer poesia, dic fer perquè molta poesia s'expressa d'altres maneres com pot ésser l'oral. Fins i tot pintar un quadre, fer una foto, o fer un plat culinari pot transmetre poesia. Jo només tinc l'EGB i n'he llegit 4 llibres comptats. La poesia sorgeix de l'ànimai l'esperit. Per a escriure poesia que esdevingui perdurable només només vés necessari que qui l'escriu tingut sempre en compte la bellesa. El convido a llegir el meu darrer poema: Sa Altesa Reial El Príncep Albert.

  • Esmena.[Ofensiu]
    Joan Colom | 29-03-2025

    En el comentari precedent, on posa "L'any 1937 només va dirigir tres pel·lícules" hauria de posar L'any 1935 només va dirigir tres pel·lícules".

  • Entre el zen i el musical.[Ofensiu]
    Joan Colom | 28-03-2025

    Dius que no et consideres prou apta per a la poesia i no m'ho crec. En qualsevol cas, sembla que l'entens i que t'agrada. Jo, ni això: a més del RepteClàssic i del NanoRepte del Fòrum, m'havia atrevit a participar en el NipoRepte, pensant que els haikus bàsicament eren qüestió de mètrica; 4, 6 i 4 síl·labes, i ja està. Però no: tot i haver-ne guanyat algun, el company Kefas de tant en tant m'amonesta amistosament, per haver-me passat o haver fet curt. En el primer comentari a "Vint nanoocurrències sobre IMPREVIST" em dius que t'han interessat més les que juguen amb les paraules "previst", "imprevist" i "improvís", i que estàs obsessionada amb l'ús del llenguatge. Com a psicòloga ja saps que no es bo obsessionar-se, però si ho fas que no sigui amb les parides d'algú que no se'n surt ni amb la mètrica dels haikus; i dic mètrica perquè no vull entrar el sentit profund d'aquests minipoemes: que si l'existència contemplativa, que si una actitud zen...

    Estic encuriosit pel misteriós agraïment final de la introducció, "I a tu, Roy Del Ruth, 1935", que no troba correspondència al relat. No serà perquè fos un especialista en el gènere de terror perquè, consultant Filmaffinity, només he trobat "El fantasma del carrer Morgue" i "Els homes caiman", que a més són dels anys cinquanta. Del Ruth era un realitzador sense segell personal, allò que en deien un hàbil artesà, més aviat especialista en cine negre i musical. L'any 1937 només va dirigir tres pel·lícules, "El cavaller del Folies Bergère", "Un milió de gràcies" i "Melodies de Broadway 1936", les tres musicals. D'aquesta darrera, cal remarcar que fou la primera protagonitzada per Eleanor Powell, amb qui faria també "Nascuda per a la dansa" (1936) i "Melodies de Broadway 1938" (1937). Encara que se l'acostuma a encasellar en el claqué, crec que com a ballarina Eleanor Powell era més versàtil i tenia més trempera que Ginger Rogers, que Ann Miller i, m'atreveria a dir, que Cyd Charisse.

  • Poesia[Ofensiu]
    SrGarcia | 21-03-2025

    Un relat ple de sinceritat; Relats en Català ja les té aquestes coses, et fa veure uns camins pels que mai no havies anat.
    Potser sí que la poesia és com l'amor, millor acceptar-la i gaudir-la que voler entendre-la, però tothom ha d'escriure dins del seu estil, el teu és la narració de fantasia i terror, ja ho fas prou bé; millor no fer malament altres coses, només pel gust de voler variar.

    Aquí, com a tot arreu, es pot dir allò de tants caps tants barrets. La poesia en prosa que has triat, a mi no em diu gran cosa; trobo que l'autor potser abusa del "trobar clus" que deien els trobadors, però l'únic que importa és el que et digui a tu.

    Jo també et dono les gràcies pels teus relats, que són molt poètics, en un sentit poc convencional del terme "poesia".

  • Per al·lusions[Ofensiu]
    Janes XVII | 21-03-2025

    Estimada senyoreta de la flor a l'orella, em permeto la llibertat d'escriure una breu nota, que restarà lluny de les intencions. L'advocat de diable m'ha aconsellat de mesurar les meves paraules i amb el seu vist-i-plau, que desitjo em concedeixi, penjaré, no pas del coll, una nota aclaridora. Atentament
    Jo sóc de fusta i gairebé m'encenc

  • COMMOVEDORES...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 21-03-2025 | Valoració: 10

    les teves paraules d'agraïment, Marina. Moltíssimes gràcies per aquest meravellós regal, i també pels teus relats, que són d'una ment inquieta i de gran nivell. El poema que has triat pel dia d'avui d'en Janes XVII és realment entranyable.

    Una forta abraçada Marina.

    Rosa.

l´Autor

Foto de perfil de Marina Márquez

Marina Márquez

11 Relats

60 Comentaris

13738 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:


Marina Márquez i Pla | Vaig néixer a Barcelona el 1984. Hi visc amb un enginyer de sis anys, un dramaturg de tres, un Golden Retriever gurmet del llibre cruixent, un Setter Anglès amb ànima de gat i la Cucuia, una planta interactiva exigent amb cos de cogomella mosquera. Recentment, s'ha incorporat a la família la Floripòndia, una Calathea a qui li agrada jugar al pica paret durant el dia i arraulir-se a l'hora d'anar a dormir.

Soc psicòloga i m’apassiona tot el que tingui a veure amb el cervell i la ment, sobretot quan les coses es torcen. Em fascina el terror en qualsevol de les seves formes i formats tot i que el psicològic em captiva especialment.
Estudio narrativa a l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès on m'especialitzaré en conte. El primer que pregunto quan em parlen d'algun autor/autora és si escrivia/escriu relats; soc fanàtica dels reculls de contes.

Feia molt que volia escriure ficció, però ho faig des de fa poc. Escrivint m'he adonat que tinc devoció per reescriure i edito els meus textos moltes vegades abans de donar-los per acabats (així i tot, el més normal és que els acabi per necessitat). Per poder entestar-me encara més en l'edició, també estic estudiant redacció i estil a l'escola d'escriptura.

Alguns noms que em fan perdre la son: Shirley Jackson, Ray Bradbury, Mercè Rodoreda, Pere Calders, Patricia Highsmith, Edgar Allan Poe, Roald Dahl, Montserrat Roig, Joan Perucho, Charlotte Perkins Gilman, Howard Phillips Lovecraft, Alice Munro, Augusto Monterroso, Mary Wollstonecraft Shelley, Montague Rhodes James, Joyce Carol Oates, Henry James, Dorothy Parker, Raymond Carver, Angela Readman, Adam Golaski, Stephen King, Joe hill, Mariana Enríquez, Gordon B. White...



La darrera versió dels meus relats sempre la trobaràs a calauka.cat
Em pots escriure a marina@calauka.cat


Uneix-te a la comunitat de WhatsApp de Relats en Català